Politibudsjettet 2024:
Leder for justiskomiteen: - Skuffet
– Dette er på ingen måte et imponerende budsjett, som svarer ut den budsjettkrisen som politiet står i, sier leder for justiskomiteen på Stortinget Per-Willy Amundsen.
Han legger til at budsjettet er en stor skuffelse.
– Jeg hadde forventet at justisministeren og regjeringen hadde tatt innover seg alvoret, når man ser situasjonen i norsk politi. Og når man ser at viktige satsinger nedlegges, som Spiderweb, fortsetter han.
Onsdag ble det kjent at Operasjon Spiderweb, som forebygger og etterforsker nettovergrepsaker mot barn i Sør-Vest politidistrikt, blir lagt ned som følge av økonomisituasjonen.
- Trist
Amundsen trekker også frem Politiforums sak om at det er 364 færre politifolk i distriktene på ett år.
– Det meldes om store utfordringer i alle politidistrikt, og man henlegger nesten daglig saker med kjent gjerningsmann. Dersom man forventer at politiet skal kunne levere ut fra de forventningene som politikere gir overfor politiet, er det vanskelig å se at dette budsjettet er i nærheten av å svare ut de behovene som åpenbart er til stede, fortsetter han.
Amundsen legger til at den store avstanden her må være frustrerende å stå i for politiet.
– Det er trist at man ikke har tatt dette innover seg, mener han.
Har ikke forstått alvoret
Amundsen trekker frem de 198 millioner kronene som regjeringen omtaler som en satsing.
– Det er vesentlig deler av dette som er bunnet opp, blant annet oppbemanning av de ti nye tjenestesteder, og andre utgifter som fører med det. Når du trekker i fra de satsingene som egentlig har tydelig føringer så er det vanskelig å se at det er mye tilbake som gjør at man kan starte og hente inn det etterslepet som norsk politi står i og får gjennom 2024, forsetter politikeren.
Amundsen legger til:
– Overskriften er det er trist at regjeringen og justisminister ikke har forstått alvoret. Det er en stor skuffelse for de av oss som hadde håpet at man skulle sette politiet i stand til faktisk å løse sitt samfunnsoppdrag ut fra de forventningene som er skapt. Det er det største problemet her. Hvis man hadde vært ærlig på hva slags politi man reelt sett hadde finansiert, så hadde situasjonen vært annerledes. Men politiet må daglig stå i prioriteringer som er helt håpløse, avslutter han.
Stensland viser til POD
Heller ikke Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland er fornøyd.
- Det kommer mer penger til politiet det gjør det, men om det er nok gjenstår å se. Det ligger inne en videreføring av det nivået som er i dag, som har vært mye omtalt som alt for lavt, sier han.
Også han trekker frem de 200 millionene.
- Det som er den reelle styrkingen som jeg ser det, er i størrelsesorden på 200 millioner kroner til styrking av politiet, flere tjenestesteder, opprettholde økt bemanning og aktivitetsnivået, som regjeringen skriver. Det er vanskelig å se at dette er nok til å bremse en negative utviklingen vi ser i politiet, sier han.
Men det han stiller spørsmålstegn ved, er hva dette betyr i faktiske nye politiårsverk.
- Det er veldig vanskelig å spore i statsbudsjett-dokumentene, fortsetter han.
Stensland trekker også frem at det skrives mye om tillit i statsbudsjettet.
- Er det en ting denne regjeringen ikke har så er det tillit til politiet og politifaglige råd. Det er hele veien langt mellom ord og handling. Igjen så må regjeringen begynne å lytte til de som er der ute og gjør jobben. Alt i alt, så er dette definitivt et politibudsjett som er større enn i fjor, men jeg er usikker på om det er nok til å bremse nedgangen. Det er en pågående nedbemanning i politiet og vi har vel aldri hatt flere politifolk uten jobb, om dette er nok til å rette opp det, det tror jeg ikke, avslutter han.
Han har også bitt seg merke i at POD mener at dette ikke holder.
-Det at POD er så tydelige det er noe nytt. Det er noe det ute som krever mer enn masse ord. Det vi trenger mer enn penger er tydelig ledelse, avslutter sier Stensland.
Ikke godt nok
Heller ikke påtroppende byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg, mener budsjettet er godt nok.
De kriminelle nettverkene i Sverige kjenner ingen grenser.
Eirik Lae Solberg
- Dette er dessverre ikke et godt budsjett for Oslo. Heller ikke for politiet. De kriminelle nettverkene i Sverige kjenner ingen grenser. Vi vet at de allerede tilbyr torpedotjenester til norske kriminelle, og at det er forholdsvis enkelt å kjøpe våpen og sprengstoff fra dem, sier han.
Lae Solberg understreker at det derfor er bra at regjeringen setter av 15 millioner kroner for å hindre at den alvorlige voldsbølgen de opplever i Sverige krysser grensen.
- Men om det er nok er det altfor tidlig å si noe sikkert om. Vi har store utfordringer i Oslo med en dramatisk økning av ungdomsvolden som både må bekjempes og forebygges, så politiet har en stor jobb foran seg – særlig innenfor forebyggende arbeid. Derfor blir jeg urolig når jeg leser at hovedtillitsvalgte frykter ansattflukt fra Oslopolitiet på grunn av lav lønn og høy arbeidsbelastning, fortsetter han.
Videre sier Lae Solberg at som byrådsleder vil han prioritere å ha et godt og tett samarbeid med politiet.
- Jeg vil invitere politimesteren til en nøktern statusoppdatering så raskt som mulig. Jeg mener kommunen kan gjøre mer for å forbygge kriminalitet og utenforskap, og akkurat nå har vi gode diskusjoner med Venstre om hvilke verktøy Oslo kommune bør ta i bruk for å styrke tryggheten, avslutter han.