Politidirektør-stillingen er lyst ut: Jakter tillitsvekkende og motiverende leder

Justis- og beredskapsdepartementet har lyst ut stillingen som politidirektør.

Politidirektøren holder til i Politidirektoratet på Majorstua i Oslo.
Publisert

27. august kom nyheten om at politidirektør Benedicte Bjørnland ikke ønsker seks nye år som politiets øverstkommanderende.

Når åremålet hennes utløper i mars neste år, takker politidirektøren for seg.

− Mot slutten av en åremålsperiode er det naturlig å tenke på om tiden er inne for å la noen andre ta over, og jeg mener dette er et godt tidspunkt å slippe til nye krefter, sa Bjørnland da i en melding på politiets intranett Kilden.

Store utviklingstrekk

Nå har Justis- og beredskapsdepartementet lyst ut stillingen som politidirektør, med søknadsfrist 28. november i år

I stillingsutlysningen søker departementet etter en person med «tillitvekkende, motiverende og utviklingsorientert lederstil», som har «gode kommunikasjonsevner» og «er fortrolig med å være i media».

I beskrivelsen av stillingen peker departementet på hvordan «de store utviklingstrekkene i vår tid, som den sikkerhetspolitiske situasjonen, endring i kriminalitetsbildet, den teknologiske utviklingen, globaliseringen og klimaendringene» påvirker politiets arbeid. 

«Politidirektøren må på en tillitvekkende måte lede og utvikle politiet i møte med disse utfordringene og de mange forventningene som stilles til politiets arbeid», står det i utlysningen.

POLITIDIREKTØRER

  • Ingelin Killengreen (2000 - 2011)
  • Vidar Refvik (2011)*
  • Øystein Mæland (2011 - 2012)
  • Odd Reidar Humlegård (2012 - 2018)
  • Håkon Skulstad (2018-2019)*
  • Benedicte Bjørnland (2018 - 2025)

* Refvik og Skulstad var fungerende politidirektører.

Norges femte

Den nye politidirektøren blir Norges femte, etter Ingelin Killengreen, Øystein Mæland, Odd Reidar Humlegård og Benedicte Bjørnland.

I tillegg fungerte også assisterende politidirektør Vidar Refvik som politidirektør i noen måneder i 2011, etter at Killengreen sluttet

Det samme gjorde assisterende politidirektør Håkon Skulstad etter at Humlegård gikk av.

Politidirektører kan i dag sitte i maksimalt to åremål på seks år hver, men så langt er det kun Ingelin Killengreen som har holdt ut lenger enn ett åremål. Hun satt fra 2000 til 2011.

Hverken Humlegård eller Bjørnland fortsetter etter sitt første åremål, mens Øystein Mæland trakk seg et drøyt år etter at han begynte i stillingen, som følge av konklusjonene i 22. juli-kommisjonens rapport.

Få søkere

Et fellestrekk ved tidligere utlysninger av stillingen som politidirektør, er at det har vært få søkere på den offentlige søkerlista.

Da Ingelin Killengreen, etter ni år som politidirektør, søkte om tre nye år som politidirektør i 2009, var det kun to andre søkere til stillingen.

Da politidirektør-stillingen ble lyst ut på nytt i 2011, sto det to navn på lista: Øystein Mæland og daværende politimester Christine Fossen.

Daværende Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård, ble beordret inn som politidirektør i august 2012, etter at Mæland trakk seg. Da Humlegård senere samme høst søkte på stillingen når den ble lyst ut, hadde han kun én motkandidat.

Det samme hadde Benedicte Bjørland da hun søkte jobben i 2018 - kun med konkurranse fra Thorbjørn Gaarder, mannen som i en årrekke søkte det aller meste av topplederstillinger i Norge uten å få napp.

Powered by Labrador CMS