Politidirektøren møtte politifolkene fra gisseldramaet
Politidirektør Benedicte Bjørnland og beredskapsdirektør Tone Vangen møtte torsdag de fire politifolkene som havnet midt oppe i gisseldramaet i Sør-Vest politidistrikt i oktober. − Det var et sterkt møte. Det var gripende, sier Bjørnland til Politiforum.
− Det var gripende å høre hva de har opplevd. Det var veldig nyttig, sa politidirektør Benedicte Bjørnland etter møtet på politihuset i Stavanger torsdag ettermiddag.
Møtet fant sted i forkant av årsmøtet i PF Sør-Vest torsdag kveld, der politidirektøren var en av de inviterte gjestene.
Etter hva Politiforum forstår, møtte politidiektøren og beredskapsdirektøren fire av politifolkene som stod midt oppe i dramaet, herunder de to politifolkene som løsnet skudd mot gisseltakeren, som senere døde av skadene.
Begge de to politifolkene som løsnet skudd er IP3-mannskaper i Sør-Vest politidistrikt.
I tillegg til de fire operative politifolkene deltok også to personer fra operasjonssentralen på møtet, samt politimester Hans Vik og visepolitimester Gøril Våland.
− Hva fortalte politifolkene?
− Jeg vil ikke gå inn på detaljene, men jeg synes det var flott at de ville møte Tone Vangen og meg. De formidlet en historie som er sterk. Det er en historie som handler om politiet i ekstreme oppdrag. Hver historie er unik. Det gjorde sterkt inntrykk, sier politidirektøren til Politiforum etter møtet.
Vaktskifte
Politiforum har tidligere avdekket at en sterkt medvirkende årsak til en vellykket håndtering av det dramatiske gisseldramaet søndag kveld 22. oktober i fjor var at det hele utspant seg i vekslingen mellom kvelds- og nattskiftet i distriktet.
De to politifolkene som stanset gisseldramaet ved en kontrollpost, før bilen med gisseltakeren og gisselet i teorien kunne ha havnet i Stavanger sentrum, var begge påtroppende mannskaper.
Den planlagte bemanningen på nattskiftet like etterpå, var meget tett innpå den fastsatte minimumsbemanningen for den sørlige del av politidistriktet.
Politidirektøren ville ikke svare på om disse momentene også kom opp i samtalene hun selv hadde med politifolkene torsdag ettermiddag.
− Jeg har ikke lyst til å kommentere noe fra møtet. Jeg opplevde at det var et møte med en slags avtalt sekretesse. Da må du vel heller intervjue politifolkene, sier Benedicte Bjørnland.
− Denne type hendelser er jo, uten å gå i altfor stor detalj, er jo dramatiske. Det er jo ikke gitt at alt går bra. Denne gangen har det gått bra.
− Det er jo en del innsatspersonell som føler ubehag ved at man ofte må ha litt flaks for at det skal gå bra, selv om man gjør jobben bra. Hva skjer dersom dette skjer neste gang på et litt mer uheldig tidspunkt?
− Vi har aldri en garanti for at disse dramatiske hendelsene går bra. Jeg erfarer jo likevel at det at man er godt trent, og har ålreit utstyr, gjør at det ofte bikker i riktig retning, svarer politidirektøren.
Taus om andre temaer
− Har du under møtene dine her i Sør-Vest politidistrikt hatt dialog med politimester eller andre om andre ting enn selve denne konkrete gisselsituasjonen?
− Jeg hadde en hyggelig lunsj med politimester Hans Vik og visepolitimester Gøril Våland, sammen med beredsakapsdirektøren.
− Vil du si noe om hva dere pratet om?
− Nei. Det var ufarlige ting om politietaten i dag. Ikke noe dramatisk over det.
− Det kan jo synes som om Sør-Vest har noen særskilte utfordringer i forhold til arbeidsmiljøet?
− Det snakker jeg ikke om nå. Nå skal jeg inn og holde foredrag, avslutter politidirektøren. Men legger til:
− Men vi snakker også om vanskelige saker. Men dette var ikke et møte om vanskelige saker.
Politidirektør Benedicte Bjørnland holdt også tale på årsmøtet i PF Sør-Vest. Her snakket hun om utfordringene til norsk politi og om trusselbildet.