Politiet fant 63 savnede ved hjelp av droner

I fjor fant politiet 63 savnede personer ved hjelp av droner. Nå har alle politidistrikter fått egen dronebil, for å gjøre søk med droner enda bedre. 

Nå blir dronetjenesten bedre når alle politidistrikter har fått dronebil.
Publisert

I 2023 fant politiets droner 63 savnede personer og reddet liv. Nå er også dronebilene på plass i alle politidistrikt. 

Dronene ble innført i hele politiet for over ett år siden, og det siste året har de hatt rundt 300 flytimer, skriver Politidirektoratet i en pressemelding. I starten var det derimot få funn når dronene ble brukt i leteaksjoner, og politiet begynte å se på hvordan man brukte dem i søk. Det ga resultater. 

Siden oppstarten av dronetjenesten er det gjort 80 funn med droner i leteaksjoner. 

- Det er veldig gledelig at søk med droner har god effekt. Vi har jobbet målrettet for å øke effekten av bruk av droner, ved søk og redning. Vi mener disse resultatene har kommet fordi vi har gjort en del grep når det gjelder hvordan politiet bruker droner, sier Jørgen Lunde Ronge,  operativ leder for droner i nasjonale beredskapsressurser, til Politiforum. 

Disse grepene er utdannelsen av dronepilotene, hva slags teknologi politiet bruker, og egne metoder og taktikker for søk fra luften. 

Dronebilene kan også brukes som en stor, vanlig politibil.

- Dette har vi jobbet frem selv. I tillegg har vi fått lov av luftfartstilsynet til å fly utenfor synsrekkevidde. Våre piloter gjør en risikovurdering, og kan dermed også fly lenger enn at piloten kan se dronen, sier Ronge. 

Etter at politiet systematiserte måten de bruker droner i søk og redning er antall funn per dronepilot ni-doblet fra 2021 til 2023. 

Dronebiler

Like før jul ble de første dronebilene utlevert til politidistriktene, og nå har alle fått dronebiler. Disse har blant annet mange skjermer hvor politiet kan ta ned informasjonen fra hver drone, og dermed raskt få god oversikt. 

Ved hendelser hvor politiet samarbeider med andre aktører, som for eksempel brannvesenet, helsevesenet, redningstjenesten eller geologer, kan de ulike aktørene samles i eller rundt bilen og få den samme informasjonen. Dronebilene er utviklet av politiet i Norge, og skal blant annet brukes til å forbedre søkeoperasjoner.

Inne i dronebilen kan man jobbe skjermet for vær og vind.
Slik ser dronebilene ut innvendig.

-Når det gjelder søk med droner er norsk politi helt i front i verden. Denne kunnskapen som man utviklet ønsker man å dele med andre. Det er snakk om å redde liv så dette kan vi ikke sitte på, sier politioverbetjent Andreas Aalstad Nilsen, i en pressemelding fra Politidirektoratet. 

Ved at alle politidistrikter nå har fått hver sin dronebil, har politiet nådd en ny milepæl. 

Bedre samhandling

Jørgen Lunde Ronge mener dette vil gi enda bedre effekt i droneoppdrag, ved at politiet får en god arbeidsplass med bedre utholdenhet på både dronen og dronepiloten. 

- Du får også bedre mulighet til å bruke dronen med større skjermer, og vi har god mulighet til å samhandle med andre på oppdraget. Vi kan for eksempel få innsatsleder eller eksperter inn i bilen, og vi forventer at dette vil gjøre droneoppdragene enda mer effektive. Men de skal også fungere som en stor, vanlig politibil, sier han. 

Bilene er uniformerte Mercedes Sprinter, med både droner, skjermer, politiklienter, ladeinfrastruktur og annet teknisk utstyr. Det er også mulig å styre droner mens man sitter inne i bilen beskyttet fra vær og vind. Kjøretøyet er rigget med sitteplasser til annet personell involvert i oppdraget, og vil fungere som gode samlingsplasser for gjennomføring av oppdrag.

Utvikling og anskaffelser av bilene har skjedd i samarbeid mellom PFT, OPD, POD og PIT. 

Powered by Labrador CMS