Politihøgskolen omorganiseres: - Frykter at Bodø blir nedprioritert

Ansatte ved PHS i Bodø frykter at studiestedet blir nedprioritert, når ingen av høgskolens instituttledere får fast arbeidssted i nord. 

OMORGANISERER: Når Politihøgskolen omorganiserer, vil ingen av instituttlederne ha fast arbeidssted i Bodø.
Publisert Sist oppdatert

Politihøgskolen er i gang med en omorganisering, hvor de skal organisere seg i tre institutter. Disse instituttene blir: 

  1. Institutt for forebygging, etterretning og politivitenskap. 
  2. Institutt for fellesoperative fag. 
  3. Institutt for etterforskning og påtale. 

Lederne for disse tre instituttene vil ha sitt faste arbeidssted andre steder enn i Bodø. Det har fått ansatte ved Politihøgskolen i Bodø til å reagere. De frykter det vil føre til at Politihøgskolen i Bodø blir nedprioritert. 

Hild Rønning, førsteamanuensis ved Politihøgskolen i Bodø.

- Vi får ikke en lokal faglig leder, når lederne for instituttene vil sitte i Oslo eller Stavern, sier Hild Rønning, førsteamanuensis ved juridiske fag ved Politihøgskolen i Bodø. 

Hun legger til at Politihøgskolen i Bodø riktignok får en stedlig leder, men at denne personen har ansvaret for drift av campus, og ikke et faglig ansvar. 

- Den fysiske distansen har betydning. Ideer skapes blant annet på pauserommet. Det å ha nærhet, og for eksempel kunne ha møter med Nord universitet, og se på hva vi kan få til av samarbeid, er noe som ikke er så enkelt å gjennomføre hvis vi ikke har instituttleder her, sier Rønning. 

- Da Stortinget besluttet at det skulle opprettes en politiutdanning i Bodø, var en av begrunnelsene at man kunne samarbeide med Nord universitet. Vi har også nærhet til Forsvarets operative hovedkvarter, Hovedredningssentralen, 330-skvadronen og beredskapsøvelsen Øvelse Nord. Nordland politidistrikt, Nordlandssykehuset og brannvesenet i Salten er andre vi kan ha gode samarbeid med. Det er mye potensiale her i nord. Stortinget hadde også en intensjon om at det skulle være etter- og videreutdanning i Bodø. Men når Bodø ikke har noen faglig leder på stedet, blir dette kanskje ikke tatt tak i, sier hun. 

Rønning har, sammen med Linda Hoel, professor ved Politihøgskolen i Bodø, skrevet et debattinnlegg om omorganiseringen, på vegne av de ansatte ved PHS i Bodø. Dette er også sendt som brev til justiskomiteen på Stortinget. 

- Kan stoppe opp

Linda Hoel, professor ved Politihøgskolen i Bodø, peker på at omorganiseringen har flere sider, for Bodøs del. 

- Blant annet handler det om at ledelsen har fjernet avdelingsstatusen og intensjonen med å opprette en selvstendig politihøgskoleavdeling i Bodø, gitt av Stortinget i 1996. Det gjøre oss sårbare og gir selvsagt grunn til bekymring for fremtiden. Den andre siden handler om at det nye organisasjonskartet svekker faglig ledelse ved studiestedet Bodø, sier Hoel. 

Linda Hoel, professor ved Politihøgskolen i Bodø.

- Når vi sitter geografisk  langt unna ledelsen, og vi i tillegg ikke har faglig ledelse som kan representere Bodø, er vi redd for at den faglige utviklingen med henblikk på nordområdene ved Politihøgskolen, kan stoppe opp. Vi har vært veldig styrt fra sentralt hold fra før, og vi frykter at denne sentrale styringen vil bli enda sterkere, sier hun. 

Hoel mener omorganiseringen burde kunne vært gjort ved å også ha en instituttleder i Bodø, som kunne håndtert faglig samarbeid med aktuelle aktører i byen. 

- Vi er ganske mange her med med førstekompetanse, og oppfyller NOKUTs krav til dette, sier hun. 

- Lettere å utnytte kompetanse

Assisterende rektor Kjell Eirik Mortensen er tydelig på at fagmiljøene og politiutdanningen i Bodø ikke er tiltenkt noen mindre rolle enn før. 

- Tanken er snarere at ny organisering vil gjøre det lettere å utnytte kompetanse på tvers av fagmiljøer, studiesteder og avdelinger. De ansatte vil rapportere til faglige ledere som kan sitte andre steder i landet enn dem selv, men som har ansvar for at alle deres ansatte inkluderes i fagmiljøet, uavhengig av hvilken lokasjon de jobber på, sier han. 

- På samme måte er det også tenkt at de fagansatte skal bidra inn i etablering og utvikling av etter- og videreutdanninger uavhengig av hvor de har kontoret sitt, legger han til. 

Han viser til at Politihøgskolen samarbeider med en rekke universiteter og høyskoler både nasjonalt og internasjonalt. 

- Nord universitet er et av disse. Slike samarbeid skal vi fortsette med, og det er ingen grunn til at ny organisering skal gå ut over mulighetene for det, sier Mortensen. 

- Hva er grunnen til at dere omorganiserer Politihøgskolen?

- Vi leverer godt på utdanning, og har en økende forskningsportefølje. Likevel mener vi at Politihøgskolen har nådd vårt potensiale i nåværende organisasjonsform. Vi har blant annet utfordringer knyttet til å innfri NOKUTS krav til formell kompetanse på flere utdanningsprogram. Vi ønsker derfor at flere fagansatte blir involvert i forsknings- og utviklingsarbeid, og det er et behov for å styrke forskningsbasert undervisning. Videre må vi som følge av en strammere budsjettsituasjon, sikre at vi utnytter høgskolens samlede ressurser og kompetanse best mulig, sier han. 

Medarbeidere fra alle studiesteder

Politihøgskolens ledelse tror en ny organisering vil føre til økt samarbeid i fagmiljøene, og at dette igjen vil bidra til at de er i front på fagutvikling og kan møte politiets behov for oppdatert kompetanse.

- Er det sånn at alle faglige avgjørelser på overordnet plan ikke vil tas i Bodø?

- Faglige avgjørelser vil tas i instituttene, og instituttene vil ha medarbeidere fra alle lokasjoner. Mellomledelse og medarbeidere i Bodø blir også organisert innen det instituttet de faglig hører til, og vil være med på å ta faglige avgjørelser. Instituttleder har det øverste faglige ansvaret. Vi baserer oss altså mer på faglig tilhørighet enn geografisk plassering, sier Mortensen. 

Powered by Labrador CMS