Politiidrettslag må bruke Spond: – Tror vi kommer til å miste mange
Fra nyttår avvikles lønnstrekket til frivillige politiorganisasjoner. Oslo politiidrettslag frykter for rekrutteringen når alle medlemmene må registeres i et nytt system.
I mars kom nyheten om at Politidirektoratet (POD) strammer inn praksisen for lønnstrekk av privat karakter, knyttet til frivillige foreninger. Bakgrunnen for innstrammingene er anbefalinger fra Rolleforståelsesutvalgets rapport.
Norges Politiidrettsforbund (NPI), med sine nesten 10.000 medlemmer, håpte i det lengste at de kunne fortsette med dagens ordning. Men i et eget møte med POD før sommeren, skjønte NPI-leder Ellen Mari Burheim at løpet var kjørt.
– Vi la fram våre betenkeligheter og synspunkter, men opplevde at beslutningen var tatt. Vi forsto at møtet bare handlet om hvordan dette kom til å bli framover. Det er ingen tvil om at det vil by på utfordringer, sier hun.
1400 medlemmer
NPI består av over 50 lokallag over hele landet, der medlemmene fram til nå har blitt trukket kontingenten direkte fra lønna. Å administrere dette selv, er overkommelig for noen av de minste lokallagene. For Oslo politiidrettslag (OPIL), som med sine 1400 medlemmer er ett av Norges største bedriftsidrettslag, utgjør det et betydelig merarbeid.
Denne beslutningen får store konsekvenser for oss.
– Denne beslutningen får store konsekvenser for oss. Jeg er redd det kommer til å ramme oss knallhardt, sier OPIL-leder Knut Vrålstad.
Bekymringen hans er todelt: Det er krevende og kostbart for en stor forening som er basert på frivillighet å gå over til et nytt medlemssystem. Samtidig må det nye systemet også hensynta de mange medlemmene som har behov for å holde identiteten sin skjult.
– I dag klarer vi å verne om de tjenestepersonene som har behov for identitetsskjerming, men vi er usikre på hvordan vi skal få det til i det nye verktøyet vi må bruke, sier Vrålstad
Løsningen OPIL har landet på, er den norskutviklede appen Spond, som registrerer både navn, fødselsdato og kontaktinformasjon på medlemmene. I tillegg kan appen brukes til innkreving av medlemskontingent og som en felles kommunikasjonskanal.
– At vi får et felles system for informasjonsflyt, er en fordel. Sånn sett er det en liten gevinst, medgir Vrålstad.
Spond tar imidlertid et påslag på alle innbetalinger, noe som kan gjøre medlemskontingenten dyrere.
– Vi har også en del medlemmer som synes det er greit å bli trukket i lønn. Kommer det et Vipps-krav eller en faktura i posten, er terskelen lavere for å ikke betale. Vi tror vi kommer til å miste mange medlemmer og at dette kommer til å ramme oss økonomisk, sier OPIL-lederen.
Negativ utvikling
I NPI-ledelsen har de opplevd en strøm av henvendelser fra bekymrede lokallag etter at den endelige beskjeden om opphør av lønnstrekk ble sendt ut tidligere i høst. Flere andre lokallag har også tatt i bruk Spond, mens andre igjen er i stuss om hvordan de skal håndtere den nye hverdagen.
– Det er ikke hensiktsmessig at det tas en sentral beslutning om valg av løsning, fordi forskjellene er så store mellom lokallagene. Behovene er ulike ut ifra størrelse og aktivitetsnivå. Vi ser for oss at vi kommer til å arrangere et felles Teams-møte i regi av NPI, for å diskutere erfaringer, sier NPI-leder Burheim.
Hun er bekymret for hvilke konsekvenser merarbeidet med å i langt større grad administrere medlemsmassen selv, vil kunne få for en organisasjon som er basert på frivillig innsats på fritiden. Spesielt sett i sammenheng med det hun opplever som en negativ utvikling i rammevilkårene for politiidretten.
Vi føler allerede at vi går i motbakke, og det blir tyngre og tyngre å finne motivasjon for hvert år som går.
– Vi føler allerede at vi går i motbakke, og det blir tyngre og tyngre å finne motivasjon for hvert år som går. At POD gir oss økonomisk tilskudd, tolker vi som at de støtter arbeidet vårt. Samtidig blir vi ikke tatt med i prosessene som involverer oss, sier Burheim, med henvisning til at de ikke ble innkalt til møte med POD om lønnstrekk før Politiforum skrev om saken.
I tillegg peker NPI-lederen på at politiansatte opplever mindre goodwill fra arbeidsgiver for å delta i politiidretten, for eksempel i politimesterskap.
– Det har blitt mye vanskeligere å få permisjon, sier Burheim.
Dette er en utfordring også OPIL-leder Vrålstad kjenner på.
– De som er frivillige, arrangører og trenere, må ta ut feriedager for å delta på politimesterskap. Og uten dem går ikke politiidretten rundt. Istedenfor blir rammene strammere og strammere, sier han.
Tar ikke ansvar
Leder for HMS-seksjonen i Politidirektoratet (POD), Rune Pedersen, har blitt forelagt OPILs bekymringer om hvordan de nå skal klare å ivareta hensynet til identitetsskjerming.
På spørsmål om hvordan dette hensynet har blitt vurdert i beslutningen om å avvikle lønnstrekk, svarer Pedersen dette:
– Politidirektoratet har ikke et ansvar for, eller synspunkter på, hvordan medlemmene i OPIL skal skjermes. Det er imidlertid viktig at OPIL selv er oppmerksomme på at de kan ha en medlemsmasse som har behov for skjerming og informerer sine brukere om konsekvenser før de endrer hvor/hvordan de er registrert.
– Hvordan har POD vurdert eventuelle ekstrakostnader knyttet til avviklingen av lønnstrekk, og er dette noe politiidrettslagene kan forvente å kunne få dekket av POD?
– Som en oppfølging av Rolleforståelsesutvalgets anbefalinger ble det opprettet en tilskuddsordning for frivillige politiforeninger fra og med 2023. Norges politiidrettsforbund har mottatt tilskudd gjennom denne ordningen. Det forutsettes at Norges politiidrettsforbund selv finner inndekning for eventuelle ekstrakostnader i forbindelse med avvikling av lønnstrekk, svarer Pedersen.
Overfor Politiforum peker både Vrålstad og Burheim på betydningen av at politiansatte i alle typer stillinger er i god fysisk og psykisk form.
– Vi mener den jobben politiidretten gjør, tilrettelegger for det. Det er utrolig viktig at politiansatte har muligheten til å være aktive i arbeidstida, for å kunne stå i den jobben de har, sier Burheim.
– Politiidretten gir også en sosial gevinst. Den skaper glede i hverdagen, som er viktig i en tid hvor politiansatte utsettes for store belastninger, legger Vrålstad til.
HMS-leder Pedersen sier POD applauderer all form for fysisk aktivitet.
Vi er enig i at politiidretten spiller en viktig rolle for politiansatte
– Vi er enig i at politiidretten spiller en viktig rolle for politiansatte, gjennom å bidra til opprettholdelse av god fysisk og psykisk form, i tillegg til at det er en viktig sosial arena. Det er også riktig at politiansatte utsettes for store belastninger i sitt arbeid og her har arbeidsgiver ansvar for å sikre at man driver med et systematisk arbeid for å forebygge belastninger, samt har god oppfølging i de tilfeller der arbeidet har påvirket helsen negativt, sier han.
På spørsmål om hvordan NPI ser på politiidretten i 2025, er Burheim klar på at de skal være oppe og gå også da.
– Men det er klart at om det fortsetter å bli mer og mer utfordrende for oss å drive med det vi gjør, så kommer det til slutt til et brytningspunkt hvor det koster mer enn det smaker. Jeg håper denne trenden snur. Jeg skulle gjerne hatt noen positive nyheter snart, sier hun.