Politimann tiltalt for skyting i Stavanger i 2022 – rettssaken startet i dag

I desember 2022 ble en mann skutt i kneet av politiet under en pågripelse i Stavanger. Politimannen som skjøt, nektet straffskyld da rettssaken startet.

Politibil nær stedet der en mann ble skutt av politiet etter det som skal ha vært en trusselsituasjon utenfor et varehus i Hillevåg i Stavanger i 2022.
Publisert Sist oppdatert

– Erkjenner ikke straffskyld, svarte politibetjenten på spørsmål fra dommeren etter at tiltalen hadde blitt lest opp i Sør-Rogaland tingrett i Stavanger mandag formiddag, ifølge Stavanger Aftenblad.

Mannen i 30-årene ble skutt av politiet i forbindelse med en melding om at han skar opp bildekk på en parkeringsplass i Hillevåg 22. desember 2022. Ifølge politiet oppsto det en trusselsituasjon.

I forbindelse med trusselsituasjonen ble det avfyrt skudd fra politiet som traff 30-åringen i kneet. Mannen ble ikke livstruende skadet.

Forsvarerne: Grunnlag for å skyte

Politimannen, som også er i 30-årene, står tiltalt for uaktsomt å ha voldt betydelig skade på kropp eller helse, samt for grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikt.

Ifølge tiltalen hadde politimannen egentlig til hensikt å lyssette personen med lykta på pistolen. Istedenfor trakk han avtrekkeren for langt, og det gikk av et skudd.

Videre er mannen tiltalt for «å ha utøvd offentlig myndighet og grovt uaktsomt brutt sin tjenesteplikt», fordi det ikke var nødvendig å skyte umiddelbart.

Det er advokatene John Christian Elden og Heidi Reisvang som forsvarer politimannen.

Mener Spesialenheten misforstår

Elden sa ifølge Aftenbladet i retten mandag at det er uenighet om hvorvidt skuddet gikk av ved et uhell. Forsvarerne mener derfor at saken handler om politiets mulighet til å bruke makt i et skarpt oppdrag og ikke om uaktsomhet.

– Vi mener at slik situasjonen utviklet seg, var det grunnlag for å avfyre et skudd. Situasjonen som oppsto, var potensielt svært farlig for både tilfeldige forbipasserende og politimannen selv – og at maktbruken da var i tråd med gjeldende instrukser om maktanvendelse i politiet, sier Reisvang til NTB.

Politimannen vil forklare seg under rettssaken, ifølge Aftenbladet.

– Vi mener Spesialenheten ikke har forstått hva politimannen faktisk har forklart i avhør, og at det er årsaken til at tiltalen er tatt ut med den beskrivelsen som er gitt der. Dette vil vi komme nærmere tilbake til i retten, sier Reisvang.

Powered by Labrador CMS