Politimesteren i Oslo tar til orde for generell bevæpning

Politiet i Oslo bør få generell bevæpning, mener politimester Ida Melbo Øystese. Hun har selv snudd i saken.

Politimester Ida Melbo Øystese i Oslo politidistrikt.
Publisert Sist oppdatert

Øystese sier til VG at politiet i Oslo i gjennomsnitt har bevæpnet seg ti ganger daglig i 2024.

– Jeg har vært mot fast bevæpning i hele mitt politiliv, men når vi har så mange kritiske situasjoner hver dag som krever bevæpning, har jeg måtte vurdere dette på nytt. Det argumentet som har fått meg til å snu, er kort og greit at hvis en fotpatrulje skal sikre rask respons når det skjer, må de være bevæpnet, sier hun til avisen.

– Nødvendig

Et ekspertutvalg vurderte i 2022 politiets bruk av maktmidler. Et flertall anbefalte at politiet på generell basis skal bære våpen. Utvalget var imidlertid splittet i saken.

Høyres justispolitiske talsperson, Mari Holm Lønseth, støtter politimesterens ønske. Hun håper å få med seg Høyres landsmøte til våren på å si ja til generell bevæpning.

– Jeg håper at flere lytter til oppfordringen fra politimesteren i Oslo. Dessverre har trusselsituasjonen blitt så alvorlig at fremskutt lagring etter min mening ikke lenger er tilstrekkelig. Rask eskalering av situasjoner, økt bruk av kniv og våpen gjør det nødvendig at politiet bærer våpen fast. Dette handler om at politiet skal kunne beskytte oss raskt dersom en situasjon skulle oppstå, sier Holm Lønseth til NTB.

Mehl: Åpner ikke for generell bevæpning nå

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ønsker debatten velkommen, men åpner ikke for generell bevæpning i Oslo nå.

– Det er naturlig at en sak som generell bevæpning avgjøres demokratisk igjennom valg. Debatten pågår nå i mitt eget parti, Senterpartiet, men også i andre partier. For mange vil dette være et naturlig spørsmål å diskutere inn mot landsmøtene til våren, sier Mehl til VG.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener det ikke er tid til å vente på partienes programprosesser.

– Nå er det på tide at også Støre kommer på banen og innser alvoret. Når også Oslos politimester nå er tydelig på at generell bevæpning er nødvendig, så er det noe regjeringen absolutt bør ta på alvor. Politiet er satt til å stanse stadig mer brutal kriminalitet, men får ikke verktøyene de trenger for å trygge befolkningen og seg selv. Dit vi har kommet nå, er det direkte uansvarlig av Støre å ikke innfri politiets krav, sier partilederen.

Powered by Labrador CMS