Politipensjonist Roger (72) ble nummer tre i Finnmarksløpet: – Mitt tyngste løp
Roger Dahl kom i mål som nummer tre i Finnmarksløpet, etter å ha mistet andreplassen til en 44 år yngre konkurrent fem mil før målgang. Dermed fikk politipensjonisten sølvmedalje i norgesmesterskapet.
Etter 7 døgn, 15 timer og 37 minutter, kjørte politipensjonisten hundesleden i mål i Finnmarksløpet klokka 04.31 natt ti lørdag, med unghunden Lynx som lederhund.
Finnmarksløpet er også norgesmesterskap i sledehundkjøring, og fordi løpet ble vunnet av svenske Petter Karlsson, ville Dahl blitt norgesmester om han hadde klart andreplassen.
Da ville han blitt tidenes eldste norgesmester i åpen konkurranse, uansett idrett. Drøyt fem mil før målgang, ble han imidlertid forbikjørt av den 44 år yngre konkurrenten Niklas Rogne.
Med 1264 kilometer på en drøy uke, har Roger og hundespannet tilbakelagt 180 kilometer hvert døgn - tilsvarende mer enn fire maraton i døgnet.
28 gjennomføringer
Dahl kom i mål med et hundespann på åtte hunder, etter at seks hunder ble tatt ut av løpet underveis. Bare det å gjennomføre Finnmarksløpet er stort i seg selv - og Roger Dahl har nå gjennomført 28 løp, noe ingen andre før ham har gjort.
Det sitter i hodet, viljen til å gjøre det vi driver med.
– Det sitter i hodet, viljen til å gjøre det vi driver med, sier 72-årigen til Politiforum.
Du kjenner kanskje følelsen av å ha gått av nattevakt en morgen, sånn passe trøtt og urven? Forsøk å forestille deg hvordan hundekjørerne i Finnmarksløpet har det, godt inne i sitt åttende døgn uten annet enn 2-3 timers søvn i døgnet.
Kun hundeløpet Iditarod i Alaska er lengre enn Finnmarksløpet. At Roger Dahl utkonkurrerer
langt yngre krefter i Europas lengste hundeløp, blir lagt godt merke til.
– Vi er jo litt heldige vi som er gamle. Vi har jo kjørt de kortere distansene før, og har fått erfaring. Vi må lære å krype før vi kan gå, sa han ved innkomst i natt, i en kommentar til at mange av de yngre har brutt løpet.
– Mitt tyngste løp
Det var en tydelig sliten Dahl som kom i mål natt til lørdag.
– Dette er helt klart det tyngste løpet jeg har gjort. Ikke på grunn av forholdene, men fordi jeg var yngre og hadde mer krefter før. Alderen gjør at jeg ikke har samme overskudd til å trene meg selv, etter at treningen med hundene er gjennomført. Og jeg merker at muskeltapet går mye raskere nå etter at jeg passerte slutten av 60-årene. Behovet for å trene selv bare øker med alderen, sier Dahl.
«Mr. Finnmarksløpet» som han kalles - Dahl var også med å etablere løpet i sin tid - sier det var et fantastisk løp.
– Det var et langt løp, det merket jeg. Sporene var veldig harde, og jeg hadde hunder som ville gå hardt. Spesielt over Ifjorfjellet var det tøft. Men jeg kom meg jo hit, sa Dahl ved innkomsten i natt.
Med
unghunden Lynx, som alltid hilser med et bjeff, som lederhund.
Dahl roser 27 år gamle Niklas Rogne som ble nummer to i løpet og ble norgesmester.
– Han hadde et fantastisk spann, og dro fra meg 5-6 mil før mål. Gratulerer til han, sier Dahl.
Varierende vær
Første halvdel av løpet var preget av det som for huskyene er krevende forhold. Varmegrader, mye vann på elveisen og bløt snø, gjorde at potene ble oppbløtte, og med det tålte mindre slitasje. Til tross for hyppig bytte av potesokker og feit potesalve.
Fra onsdag, på sjekkpunktet oppe i Pasvikdalen, kom imidlertid de kjærkomne kuldegradene, og hundene kunne begynne å nyte kulden og løpe uten å bli for varme.
Slutten av løpet ble preget av skikkelig vinter, med snøfall og ned mot 20 kuldegrader - skikkelig sledeføre, med mindre slitasje for potene.
Ekotisk reise
Hundeløpet starter i Alta, går via Kautokeino til Karasjok. Deretter nedover Tanadalen via Levajok til Tana bru, og videre til Neiden og Pasvik med Kirkenes helt på Russergrensa som østligste punkt på den lange reisen. Deretter er det nesten samme trasé tilbake.
I videoklippet sees Roger Dahl og hundespannet hans ved ankomst Neiden i strålende vintervær.
Opp mot Pasvik har man Finland i vest og Russland i øst. Samtidig er man så langt øst at man egentlig er i en tidssone en time før norsk tid.
I Kirkenes er vegskiltene på norsk og - kanskje litt rart i dag - på russisk.
Det skyldes at rundt 30 prosent av innbyggerne i grensebyen er russisktalende.
I Neiden og Pasvik er informasjonen på spisestedene gjerne på norsk, samisk og finsk.
– Smart løp
Amerikanske Donald J. Lyrek har medansvar for deler av det tekniske arrangementet under Finnmarksløpet.
– Jeg synes Roger har disponert løpet veldig smart. Han tar ut mer hvile enn konkurrenter på samme nivå, samtidig har han holdt den høyeste løpshastigheten på hundene. Min vurdering er at han har disponert balansen mellom hvile og gange veldig bra, sier Lyrek til Politiforum.
Han er selv en erfaren hundekjører fra Denali, Alaska, som blant annet har gjennomført verdens lengste hundeløp, det 1800 kilometer lange
Iditarod.
– Hva er Roger Dahls styrke?
– Erfaringen han har. Han har jo drevet med hund siden tidlig 1980-tallet. Med alle årene og erfaringene han har hatt, er det ikke èn situasjon han ikke har vært i. Han kan håndtere alle mulige situasjoner som en hundekjører kan komme ut for, svarer Lyrek, og ramser opp storm, white out, overvann og elveråker, og problemer med hunder og utstyr.
– Roger har sett alt og erfart alt. Det gjør at han har trygghet for alle
oppdukkende situasjoner i et hundeløp.
En unik fyr
Lyrek fremhever at Roger Dahl har en veldig respekt i hundemiljøet.
– Han er kjent for å ta spesielt godt vare på hundene og har en enorm erfaring, samtidig er han ikke av den brautende typen, men mer stillfaren og ydmyk. Likevel er han sta nok til å gjøre det han tror på, sier Lyrek, amerikaneren som nå har bodd 19 år i Alta.
– Er alderen et poeng når prestasjonen skal vurderes? Mange kommenterer at det å gjennomføre Finnmarksløpet 72 år gammel er spesielt imponerende.
– Det er ikke mange som gjør hva Roger gjør i hans alder. De fleste holder ikke på med hundekjøring på høyt konkurransenivå lenger enn til de er 60-65 år. Å drive med toppidrett og konkurranse på høyeste nasjonale og internasjonale nivå, er rett og slett ganske utrolig. Jeg synes det er enestående sammenlignet med hva jeg selv ville klart å gjøre, sier Lyrek.