Nina Skarpenes fyller ferien med lesing og bading med venner og familie.

– Det er hyggelig å se at Politihøgskolen er så attraktiv

Rektor ved Politihøgskolen, Nina Skarpenes, skal lese faglitteratur og bade hvis vannet er varmt, før debatten om beliggenhet skal videreføres.



I «Politisommer» svarer ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om hverdagen i politiet.

Dagens sommergjest:
Nina Skarpenes
Rektor ved Politihøgskolen

Debatten om flytting og reduksjon av antall studenter har preget den siste tiden ved Politihøgskolen. Det kommer også til å prege tiden fremover, men først skal rektor Nina Skarpenes slappe av på «Norges fineste øy».

Hva gjør du for å slappe av på sommeren? 
 Jeg er sammen med familie og venner på Norges fineste øy, Tromøya i Arendal. Som sørlending kjenner jeg en dragning mot sjø og båtliv hvert år når sommeren nærmer seg.

Hvor reiser du på ferie?
Jeg drar til hytta i Arendal, og til et varmt land for å sikre et tilstrekkelig lager av D-vitamin og gode badetemperaturer. I år går turen til Nord-Spania, og jeg skal både være på stranden og oppdage nye kunstmuseer og gallerier. Bare tusle rundt i sjarmerende gamle gater. Finne nye steder. Det er ferie for meg.

– Er det noe du ikke får tid til til vanlig, som du får gjort i ferien?
– Det klassiske svaret – jeg leser. Mye! Både skjønnlitteratur og faglitteratur. Jeg skal lese Geir Heivolls bok «Profesjonsetikk for politiet», og Runhovde og Skjevrak sin bok om kriminalitetsforebygging. For de som synes det er kjedelig med faglitteratur i ferien så vil jeg virkelig anbefale Solstads krigstriologi. Jeg skal lese den igjen i sommer .Så er jeg så heldig at jeg har nær kontakt med flere barndomsvenner i Arendal. Jeg håper vi får tid til noen båtturer og koselige middager i sommer. 

 Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben? 
 Både kropp og sjel har behov for ferie. Livet består av mer enn jobb. Det er fint å se jobben litt på avstand  å få tid til å savne kolleger og arbeidsoppgaver. Jeg har det som regel slik at jeg gleder meg veldig til ferie  og så gleder jeg meg også til oppstart igjen. Det er et privilegium å ha det sånn. 

– Leser du mail fra jobben i ferien? 
– Ja – det gjør jeg. Og jeg er tilgjengelig på telefon. Men jeg opplever det ikke som stressende. At jeg er tilgjengelig, er en naturlig del av lederrollen min. 

– Ser du fram til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser fram til tiden fremover? 
– Etter noen uker fri, gleder jeg meg til å komme tilbake. Det er hyggelig å møte kollegene igjen – og ikke minst er det fint å møte et nytt studentkull og studentene på B3, som kommer tilbake fra praksisåret. 

– Hva er dine sommerfavoritter? (Aktiviteter, mat, drikke, musikk)
– Jeg er glad i sjøliv, å fiske, bade (bare hvis vannet er varmt!), være ute, gå turer, være sammen med familie og venner. Kjenne gresset og svabergene under føttene. En perfekt sommerkveld ser vi på havet mens vi hører på gamle sanger om igjen, spiser norske grønnsaker og bær – og drikker et glass kald hvitvin. 

– I det siste har det gått en debatt om hvorvidt Politihøgskolen skal flyttes ut av Oslo eller ikke. Hvordan påvirker det arbeidsdagene dine som rektor?
– Det er mye mer oppmerksomhet rundt Politihøgskolen og hvor vi skal «bo» enn vi er vant til – fra lokalaviser til stortingspolitikere. Plutselig er det mye mer som skjer rundt oss som vi ikke har full råderett over. Utover høsten skal vi fortsette å argumentere for hva vi mener om saken, men til syvende og sist er det de folkevalgte som bestemmer. Det vedtaket skal vi selvfølgelig følge.

Så svarer jeg på mange henvendelser i det daglige fra kommuner som synes at de har gode tomter og er godt egnet for å huse Politihøgskolen. Det er hyggelig å se at Politihøgskolen er så attraktiv. Samtidig er det mage faglige argumenter for at PHS fortsatt bør ligge i Norges hovedstad – det handler både om rekruttering av studenter og ansatte, og det handler om beredskap.

– Det foreslås å kutte i antall plasser på bachelorprogrammet på Politihøgskolen. Hvordan vil det i så fall prege fremtiden til Politihøgskolen og politiyrket? 
– Studenttallet ble besluttet redusert fra 720 til 550 i revidert statsbudsjett, med virkning allerede fra i år. For oss innebar det at bachelorutdanningen på Kongsvinger legges ned. Medarbeidere på Kongsvinger har vært gjennom et omstillingsløp, og vi forsøker å finne gode løsninger for alle. Jeg er imponert og stolt over at de har gjennomført vårsemesteret med glans til tross for usikre omstendigheter. Så regner vi med at de store kullene som er utdannet de siste årene, vil ha behov for videreutdanning og at vi må øke videreutdanningstilbudet vårt de nærmeste årene. 

Men én ting er sikkert. Uansett hvor mange vi skal utdanne, og hvor Politihøgskolen skal ligge, skal vi fortsatt være en av de beste i verden til å utdanne politifolk. Det er min og vår oppgave at studentene er forberedt på de mange oppgavene samfunnet forventer at politiet skal løse, og at de forvalter den makten politimyndigheten gir dem med klokskap. Det er det som er vårt samfunnsoppdrag, og det skal vi aldri glemme midt i hverdagens mange sysler. 

God sommer!

Powered by Labrador CMS