Polititopp ville ikke lytte til Pride-råd
Beredskapsdirektøren satte rådet fra en arbeidsgruppe i eget direktorat til side da det ble besluttet at politiet må droppe uniform i Pride-paraden.
I mai fortalte beredskapsdirektør Tone Vangen at politibetjenter ikke lenger får mulighet til å gå i uniform i Pride-parader, på grunn av sikkerhet.
Dermed er det slutt på en årelang tradisjon, mens polititjenestepersoner som ønsker å delta i årets parade istedenfor får utdelt T-skjorter.
Politiets Pride-nestor Bård Stensli kalte beslutningen et tilbakeslag for mangfoldet i politietaten.
Arbeidsgruppe sa ja til uniform
Et par måneder før beslutningen ble kjent hadde en arbeidsgruppe i Politidirektoratet (POD) revidert retningslinjene for politiets deltakelse i Pride-arrangementer.
«Etter flere diskusjoner er arbeidsgruppen forent om at bruk av uniform har stor verdi i paraden, samtidig som det aktualiserer problemstillinger som krever ekstra oppmerksomhet,» skriver de.
Videre foreslo arbeidsgruppa det stikk motsatte av hva som ble bestemt til slutt.
De ønsket å åpne opp for at flere typer uniformer enn T2 som så langt har vært brukt, så lenge uniformsreglementet følges:
«Dette begrunnes med at det finnes flere måter å være politi på, både med og uten uniform, samtidig som det kan legge bedre til rette for at parader kan gjennomføres under ulike forhold. Dagens punkt om lokale risikovurderinger for bruk av uniform foreslås uendret.»
Høringsbrevet ble sendt ut til politidistriktene for tilbakemelding, der flere trakk fram viktigheten av å gå gå i uniform i sine svar.
Vedtok uniformsnekt på ledermøte
Beredskapsdirektør Tone Vangen forteller til Politiforum at sikkerhet trumfet mangfolds-spørsmålet da temaet om uniform ble drøftet på politidirektørens ledermøte.
- Politidirektørens ledergruppe besluttet at vi måtte se på uniforms-spørsmålet isolert, og knytte det til trussel- og risikobildet og de erfaringene vi hadde i fjor og de utfordringene som da oppstod, sier hun.
Ifølge Vangen var ikke arbeidsgruppa rigget til å gjøre dette.
De hadde fått i oppgave å se på politiets håndtering av Pride i stort.
- Det er årsaken til at det ble et annet resultat. Når det gjelder uniformsbruk under Pride så var det trussel og risikobildet som ble avgjørende. Og det momentet hadde ikke denne arbeidsgruppa inne i bildet i vesentlig grad, og hadde kanskje ikke helt tilgang på den informasjonen, sier hun.
- Hadde ikke forutsetning
I høringsbrevet til arbeidsgruppa drøftes argumenter for og mot bruk av uniform under Pride.
Et av argumentene mot er at politiet selv er et terrormål, og at deltakelse kan øke risiko mot deltakerne.
Likevel mener Vangen at arbeidsgruppa stod for en prinsipiell diskusjon, og ikke hadde forutsetning for å ta stilling til trussel-delen av uniformsspørsmålet.
- Omfanget av arbeidsgruppas mandat var fastsatt av HR-avdelingen og ikke innrettet spesifikt mot dette, men rettet mot revidering av politiets retningslinjer for markering av Pride. Informasjon om trusselbildet ble ikke tatt inn i arbeidet. Men dette er helt interne arbeidsprosesser hos oss. En arbeidsgruppe er bare en metodikk man bruker for å få frem informasjon og synspunkter, og som kan suppleres med annen informasjon før beslutning tas, legger hun til.