Prinsessebryllupet: Politiet forbereder seg på en ekstraordinær helg

Geiranger snus på hodet når prominente gjester, skuelystne og et samlet pressekorps inntar bygda. Politiet er forberedt på en ekstraordinær helg.

Cruiseskip i Geiranger med Hotel Union og Vinjevollen hvor Märta Louise og Durek Verrett skal gifte seg 31. August 2024.
Publisert Sist oppdatert

Hemmeligholdet har vært stort rundt bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett. Arrangementet har krevd mye planlegging for det lokale politiet.

– Dette er et ekstraordinært arrangement, men vi har planlagt det i lang tid, og vi har tatt ut det personellet vi mener vi trenger, sier politiets tjenestestedsleder Tony André Gjerde i Sykkylven og Stranda til NTB.

Han er klar på at dette kommer til å koste penger, men hvor mye politiet må punge ut for å løse prinsessebryllupet på en forsvarlig måte, sier han at de ennå ikke har oversikt over.

– Vårt hovedoppdrag er knyttet opp mot gjester som har krav på beskyttelse. Samtidig skal vi sikre at vi har god beredskap til å løse andre arbeidsoppgaver i Geiranger.

Vant til større oppdrag

På spørsmål fra NTB om dette er det største oppdraget for Møre og Romsdal politidistrikt noensinne, svarer tjenestestedsleder Gjerde at de er vant til større oppdrag.

– Vi har mange store arrangementer i politidistriktet. Så vi har god erfaring med ressursuttak og arrangementer som krever ekstra bemanning.

Gjerde bekrefter at politiet i Møre og Romsdal også samarbeider med nasjonale bistandsressurser gjennom helgen.

Politiet skal ha hovedkvarteret sitt på det splitter nye Geiranger beredskapssenter, som ligger noen hundre meter unna Hotel Union.

Innsatsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, Jon Tommy Flo, og Tony André Gjerde, tjenestestedsleder for politiet i Sykkylven og Stranda, foran Geiranger beredskapssenter.

Bevæpner politiet

Politiet blir også bevæpnet under prinsessebryllupet i Ålesund og Geiranger de neste dagene.

– Bevæpning er et sikringstiltak for å forebygge og sikre en rask og effektiv respons fra politiet dersom det skulle bli nødvendig, sier stabssjef Kenneth Sætre i en pressemelding fra Møre og Romsdal politidistrikt.

Han understreker at verken politiet eller PST er kjent med konkrete trusler mot arrangementet eller gjestene.

– Det er et rent forebyggende tiltak for å skape trygghet da vi venter oss at det kan samle seg mye folk både i Ålesund og i Geiranger, sier stabssjefen.

– Beregn ekstra tid

Tjenestestedsleder Gjerde sier at Geiranger er vant til mye folk på besøk i den vesle bygda. Den naturskjønne plassen med et par hundre innbyggere er høyt oppe blant Sunnmøres mest besøkte, hva turister angår.

Med én vei inn og ut av Geiranger kommer lokalbefolkningen til å bli påvirket av bryllupet.

– Lokalbefolkningen må påregne at det blir stenging eller regulering av trafikken, men vi skal forsøke å gjøre stengningene så korte som mulig.

Derfor ber Gjerde dem som tenker seg til eller gjennom Geiranger, om å beregne ekstra tid. Men tjenestestedslederen vil ikke fraråde folk å ta turen, selv om det kan bli hektisk.

– Geiranger er åpent for alle, så skal vi gjøre det vi kan for at det skal være god flyt.

Powered by Labrador CMS