PST gjør flere endringer etter evalueringsrapport

De siste årene har det vært flere dødelige angrep i Norge utført av personer som ikke har vært prioritert hos PST. Organisasjonen varsler nå endringer.

Publisert Sist oppdatert

– Det betyr ikke nødvendigvis at det var en feil prioritering, men de som har utført angrepene, har ikke skapt oppmerksomhet hos oss, sier direktør for PSTs kontraterroravdeling Lars Lilleby på en pressekonferanse onsdag.

PST skal nå gjøre endringer i sin arbeidsmåte. Blant annet skal de i større grad identifisere mulige terrormål, sier Lilleby.

– I dag leter vi etter personer etter at det har kommet tips eller bekymringsmeldinger. Da fanger vi ikke opp dem som sitter stille, sier han.

Fanger ikke opp mulige terroraktører

Både Matapour, Philip Manshaus, Espen Bråthen og Anders Behring Breivik fantes alle i PSTs systemer før de gikk til angrep, skriver VG.

– I dag leter vi etter personer etter at det har kommet tips eller bekymringsmeldinger. Da fanger vi ikke opp dem som sitter stille, sier Lilleby på pressekonferansen.

Dette skal nå endres.

Blant annet har PST ansatt to psykologer som skal gi en bedre forståelse av potensielle terroraktører.

I tillegg skal flere analytikere i kontraterroravdelingen selv kunne søke på nett og i såkalte åpne kilder, uten å måtte få hjelp fra andre ressurser. Dette er blant anbefalingene i evalueringsrapporten.

– PST må se på måten vi jobbet på. Er vi gode nok på å fange opp dem som befinner seg i randsonen? sier Lilleby.

Identifisere terrormål

Istedenfor kun å undersøke personer det er bekymring om, skal PST nå i større grad identifisere et mål for terror, eller miljøer hvor terrorister kan tenkes å inngå, og så systematisk nøste og lete etter navn, utdyper Lilleby overfor VG.

– Vi skal i større grad rendyrke den måten å jobbe på, sier han.

PST-sjef Beate Gangås understreker at endringene ikke gjøres kun på grunn av rapporten, men at dagens trusselsituasjon også krever endringer.

– Evalueringsrapporten er en viktig rettesnor, sier hun.

Flere saker knyttet til Pride

Politiets sikkerhetstjeneste jobber med et tosifret antall trusselsaker – hvorav flere knytter seg til Pride.

– Jeg vil ikke si eksakt hvor mange forebyggende saker vi jobber med. Men det dreier seg om et tosifret antall, hvorav en porsjon knytter seg til Pride, sa Lilleby i forbindelse med en vurdering av trusselbildet før årets Pride-feiring landet rundt.

Han bekrefter at flere kan blir fengslet etter å ha framsatt det PST mener er trusler mot Pride.

Merkbar økning i omfanget

Truslene blir framsatt både på epost, på nettfora og gjennom klassiske tips som blir ringt inn eller kommer brev.

PST er klar på at det var vært en merkbar økning i omfanget av trusler mot pridearrangementer, men vil ikke tallfeste hvor mange.

– Vi tar alle på det største alvor, sier kontraterrorsjef Lars Lilleby.

Ønsker tips

Politiet ønsker tips om noen oppdager noe de anser som mistenkelig aktivitet i forkant av Pride-markeringene over hele landet.

– Vi er selvfølgelig helt avhengig av at folk melder fra. Hvis noen ser noe de mener kan hjelpe oss i å forhindre at et terrorangrep skjer, vil vi gjerne ha informasjon om det, sa PST-sjef Beate Gangås på pressekonferansen onsdag

Ifølge Gangås jobber politiet med betydelige ressurser og har god dialog med diverse Pride-arrangører over hele landet.

– Vi jobber veldig hardt med betydelige ressurser på alt av tips, meldinger og ting vi oppdager selv. Vi får bevise at vi evner å følge opp alt det vi makter, sa hun.

---

21.06.2023, klokka 15.07: Saken er oppdatert med ytterligere informasjon fra pressekonferansen.

Powered by Labrador CMS