Psykiatrioppdrag: – Politiet må forholde seg til Justisdepartementets lovforståelse
Oslo politidistrikt rettet sterk kritikk mot nye retningslinjer for hvordan politi og helse skal samarbeide om psykisk syke personer. Håkon Skulstad i Politidirektoratet (POD) sier det nye rundskrivet er oppklarende.
Denne uken ble et oppdatert rundskriv som avklarer ansvaret mellom helse og politi i møte med psykisk syke vedtatt.
Oslo politidistrikt advarer om at retningslinjene gjør at politiet må bryte loven. De kritiserte utkastet til det nye rundskrivet som denne uken ble vedtatt.
Politiet plikter å bistå
Assisterende politidirektør Håkon Skulstad sier til Politiforum at det nye rundskrivet gir mer detaljerte føringer for hvordan felles oppgaver knyttet til psykisk syke skal løses.
- For eksempel beskriver rundskrivet flere steder helsetjenestens ansvar for å forsøke frivillighet og mindre inngripende tiltak før politiet tilkalles, sier han.
- Dersom helse likevel mener at politibistand er nødvendig, fremkommer det av rundskrivet at politiet plikter å bistå, legger han til.
Det er tidligere kjent at en uenighet rundt hvordan loven skal tolkes mellom etatene forsinket det nye rundskrivet, som ikke har vært oppdatert siden 2012.
Skulstad presiserer at selv om politiet plikter å bistå om helse mener politibistand er nødvendig, er det likevel opp til politiet å bestemme hvordan oppdraget skal løses.
Som for eksempel hvordan det skal prioriteres i forhold til andre ventende oppdrag og i hvilken grad det skal utøves makt ovenfor den psykisk syke utover politiets tilstedeværelse.
Må følge Justisdepartementets lovforståelse
Lokale helseforetak og politidistrikter oppfordres til å etablere og videreutvikle lokale samarbeidsavtaler og samarbeidsforum, ifølge rundskrivet.
- Rundskrivet har også et vedlegg med eksempler på situasjoner hvor det nødvendig med samarbeid. Vi håper dette vil være til veiledning for politiet og helsetjenesten i oppgaveløsningen, sier Skulstad.
Han bekrefter at spørsmålet om lovforståelsen ble løftet av direktoratene til departementsnivå, som avklarte at politiet skal bistå helsetjenesten i deres oppgaveløsning dersom det er nødvendig med fysisk maktutøvelse utenfor institusjoner.
- Det er noe rundskrivet presiserer ytterligere. Det er med andre ord justisdepartementets lovforståelse som er lagt til grunn i rundskrivet, og det er det vi må forholde oss til, sier Skulstad.
Imøteser vurdering
Oslo politidistrikt skrev i sitt høringssvar at de også har tatt kontakt med Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) for å drøfte lovforståelsen om at politiet i stor grad er involvert i håndtering av psykisk syke pasienter.
Det trekkes spesielt frem oppdrag som ikke er akutte, og transport av pasienter som kan trekke ut i timesvis.
Skulstad sier de imøteser en vurdering av NIM, og vil vurdere om den gir grunnlag til å foreslå endringer.