Reagerer på politimester Sæveruds uttalelse i Kongsberg-saken
– Inntrykket man sitter igjen med er at det fortsatt er usikkerhet og utrygghet knyttet til politimannens skjebne videre i politiet, sier lokallagsleder Marius Bækkevar i Oslo politiforening.
På tirsdag ble politimannen i den såkalte Kongsberg-saken frifunnet av Høyesterett for maktbruk. Dagen etter ble suspensjonen av politimannen opphevet, og politimannen fikk jobben tilbake.
Det bekreftet politidistriktets politimester Ole B. Sæverud til NRK. Sæverud sa samtidig at «videre oppfølging av ham vil avklares over jul, og behandles i personalsporet».
Denne uttalelsen får lokallagsleder Marius Bækkevar i Oslo politiforening til å reagere. Han stusser på politimesterens ordbruk, som han karakteriserer som uklok sett i lys av at politimannen er frifunnet av Høyesterett.
Inntrykket man sitter igjen med er at det fortsatt er usikkerhet og utrygghet knyttet til politimannens skjebne videre i politiet.
– Inntrykket man sitter igjen med er at det fortsatt er usikkerhet og utrygghet knyttet til politimannens skjebne videre i politiet. Sæverud holder fortsatt utfallet åpent selv om politimannen er frifunnet av Høyesterett, starter Bækkevar med å si.
Les politimester Ole B. Sæveruds svar nederst i saken. Politimesteren mener lokallagsleder Bækkevar har feiltolket hans uttalelse.
Legger ikke saken bak seg
Bækkevar synes det er rart at ikke politimesteren har gjort sine personalmessige vurderinger forut for dommen, og må bruke julen gjennom til å fatte en beslutning.
Han mener politimesteren med uttalelsen fortsatt er på straffe- og konsekvenssporet for politimannen. Og at faren ved å fremstå så motvillig mot å legge straffetanken bak seg, er at det ikke gis rom for læring.
– Jeg mener jo at politimesteren først og fremst burde være ute og gi støtte til den ansatte, og det kunne han ha gjort gjennom å si at «Det strafferettslige, det kan jeg ikke ta stilling til nå. Men det er lov å gjøre feil i politiet, og det vi skal bruke det til er å bli bedre», sier han.
Bækkevar mener også det hadde vært riktig å anerkjenne hvilken kompleks situasjon politimannen har stått i og på hvor kort tid han måtte fatte viktige beslutninger. Bækkevar trekker frem at politidistriktet også før dom forelå, kunne ha gjort en faglig vurdering.
– Man har en oppfatning av om det som er gjort i saken er godt, middels eller dårlig politiarbeid. Det kan man evaluere uavhengig om det er gjort noe straffbart eller ikke, fortsetter han.
Er bekymret
Bækkevar sier det er svært viktig både for læring og for at polititjenestepersonene skal kunne agere offensivt og med trygghet, at de føler støtte fra ledelsen.
Vi skal løse oppdraget og ta vare på de ansatte. Det er ikke lett å se at man har lagt vekt på det siste i denne saken.
– Det klarer etter min mening ikke Sæverud å formidle. Men han klarer å formidle at han skal gå tjenestepersonen etter i sømmene i alle henseende, også etter frikjennelse. Ledelse er ikke summen av en rekke juridiske vurderinger. Vi skal løse oppdraget og ta vare på de ansatte. Det er ikke lett å se at man har lagt vekt på det siste i denne saken, sier han.
Bækkevars største bekymring er nå er om vi har politiansatte som vil innrømme feil og aktivt rapportere feilhandlinger for at politiet skal kunne lære av dem og derfor blir bedre.
– Det er dette som vil sikre oss publikums tillit. Eller om vi får ansatte som støtter seg bare på hverandre og har hverandres rygg og holder kritikkverdige forhold unna ledelsens oppmerksomhet. Det er ingen god kultur. Håndteringen av denne saken har betydning utover det aktuelle politidistrikt, noe som er årsaken til at jeg har engasjert meg, avslutter lokallagslederen.
Unødvendig
Også lokallagsleder Jon Edward Torp i Politiets Fellesforbund (PF) Sør-Øst mener politimesteren burde ha konkludert kort tid etter dommen falt.
– Den uklarheten om hva som skal sees på etter jul, mener vi er unødvendig. Den burde vært klar nå som dommen har falt, sier han.
Torp legger til at det var viktig at suspensjonen ble opphevet raskt.
Den samme dagen som dommen falt i saken sendte PF Sør-Øst ut en pressemelding.
«Politiets Fellesforbund Sør-Øst er glade på vegne av politimannen, og hans familie, som har stått i en svært tøff og krevende situasjon i over to år. Han har følt seg veldig alene, har ikke hatt toppledelsen i distriktet i ryggen. Dommen viser at politimannen handlet både nødvendig og forsvarlig. Det legges stor vekt på de valgene man står overfor som politi når man er i svært presset og krevende situasjon», skriver Torp i pressemeldingen.
Torp la til at de reagerer på manglende støtte fra toppledelsen, som igjen kan føre til et passivt politi.
«Ansatte har krav på å bli ivaretatt - også i de tilfellene det blir begått feil. Medienes dekning av denne saken var i starten svært ensidig, basert på noen sekunder fra overvåkningsvideoen, som ikke gir hele bildet av situasjonen. Forhåndsdømmingen av media er kritikkverdig», skrev han videre.
Avtalt å ta etter jul
Politimester Ole B. Sæverud kommenterer Torps uttalelser og pressemelding slik:
– Det at den videre personaloppfølgning skal skje etter jul, baserer seg på en avtale med den involverte ansatte. Dette er PFs lokallagsleder i Sør-Øst selv kjent med. Innholdet i disse samtalene er det ikke grunnlag for å kommentere offentlig. Det er følgelig heller ingen grunnlag for spekulasjoner.
Når det gjelder kritikken fra Bækkevar om hans uttalelse til NRK, sier Sæverud følgende:
Dette har vært en meget krevende sak for de involverte, og særlig tjenestemannen som har vært tiltalt i saken.
– Aller først vil jeg si at jeg er glad for at saken har fått en endelig avklaring. Dette har vært en meget krevende sak for de involverte, og særlig tjenestemannen som har vært tiltalt i saken. Så ligger det mye tolkning av få setninger i kritikken som kommer. Jeg er altså helt enig i det meste av de momentene Bækkevar trekker frem, og er litt overrasket over at han har oppfattet mine uttalelse i motsatt retning.
Oppfølging i tråd med rutiner
Politimesteren viser til at oppfølgningen av den ansatte som har vært involvert har skjedd i tråd med de rutinene som er i politidistriktet.
I alle de personalsakene jeg har vært involvert i som politimester i Sør-Øst har jeg vært opptatt av at de som er involvert, får en god oppfølgning.
– Den faktiske dialogen skjer i det alt vesentlige av de lederne som har det direkte personalansvaret. Det er naturlig blant annet fordi de kjenner den ansatte og dennes behov best, og at de har det beste utgangspunkt til å kunne ha kontinuitet i oppfølgningen. I alle de personalsakene jeg har vært involvert i som politimester i Sør-Øst har jeg vært opptatt av at de som er involvert, får en god oppfølgning både innledningsvis og over tid, fortsetter han.
Videre skriver han at læring forutsetter åpenhet om feil.
– Dette er noe vi jobber mye med i Sør-Øst politidistrikt, og som vi også skal jobbe videre med i 2025. Vi treffer daglig svært mange beslutninger i politiet, der vi ofte har kort tid på oss. Vi er svært bevisste på dette i måten vi driver både oppfølgning av egne ansatte, og vårt utviklingsarbeid, fortsetter han.
Ansatte skal følge seg trygge
Sæverud er helt enig i at de ansatte skal og bør kunne føle seg trygge på at dette arbeidet er innrettet mot forbedring og ikke en jakt på syndebukker. Politimesteren viser til at politiet forvalter betydelig makt, noe som medfører et ansvar for å forvalte denne makten forsvarlig.
Han trekker frem at politiutdanning, årlig vedlikeholdstrening, øvelser og evalueringer er viktige tiltak for å sikre at de har et høyt faglig nivå på vår tjenesteutøvelse.
– Samtidig er vi avhengige av innbyggernes tillit for å kunne gjøre en god jobb. Dette er ekstra viktig i den sikkerhetspolitiske situasjonen vi nå er i. Tillit avhenger av mange faktorer, men en er vår evne til å bli sett i kortene når vi bruker den makten vi har, sier han, og fortsetter:
– Det er viktig når vi bruker voldelige virkemidler, og særlig viktig når det en sjelden gang ender med alvorlig skade eller død. Dette er bakgrunnen for at Spesialenheten har etterforskningsplikt i en del saker, selv om det innledningsvis kan fremstå som åpenbart at hendelsen ikke kan medføre at noen straffes.