Regjeringen vil gjennomgå porteføljen til NSM
Et nytt utvalg skal vurdere om oppgaveporteføljen til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) er hensiktsmessig organisert for å svare på fremtidens utfordringer.
Det skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding i dag.
Utvalget blir satt ned som et ledd i oppfølgingen av en rapport om NSMs ulovlige låneavtale, som i desember i fjor førte til at daværende NSM-sjef Sofie Nystrøm gikk på dagen.
Rapporten, som kom i mars i år, konkluderer med at Justis- og beredskapsdepartementet burde ha satt seg bedre inn i den økonomiske og administrative styringen av NSM.
Ledes av samme mann
Det var tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem som ledet gjennomgangen av låneavtalen, og han avsluttet pressekonferansen i mars med å tilrå departementet å gjennomføre en fullstendig ekstern gjennomgang av hele NSM - noe som aldri blitt gjort siden opprettelsen i 2003.
Nå følger regjeringen opp og setter ned et utvalg som «skal vurdere om oppgaveporteføljen under NSM sitt ansvarsområde er hensiktsmessig organisert for å svare på fremtidens utfordringer».
Også dette utvalget skal ledes av Svein Gjedrem.
– NSM har faglig ansvar og oppgaver både i militær og sivil sektor, og de administrative ansvaret ble overført fra Forsvarsdepartementet til Justis- og beredskapsdepartementet. Det er nødvendig at vi gjør en gjennomgang av dette. Jeg er glad for at Gjedrem har takket ja til å lede dette utvalget, som følger opp arbeidet han gjorde med gjennomgangen av NSM tidligere i år. Dette er et solid utvalg, med medlemmer med lang og relevant erfaring fra feltet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i pressemeldingen.
Endrede rammebetingelser
De øvrige utvalgsmedlemmene er:
- Tor-Aksel Busch, tidligere riksadvokat.
- Haakon Bruun-Hanssen, tidligere forsvarssjef.
- Maria Bartnes, forskningssjef SINTEF.
- Annika Brändström, assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver i Sverige.
«Den sikkerhetspolitiske utviklingen, økningen i digitale angrep og en hurtig digital transformasjon har endret rammebetingelsene for arbeidet med forebyggende nasjonal sikkerhet. Det er derfor viktig å vurdere om forvaltningen jobber med disse problemstillingene på den mest hensiktsmessige måten», skriver Justis- og beredskapsdepartementet om behovet for gjennomgangen.
Frist til mars 2025
Utvalget skal ifølge pressemeldingen samle en oversikt over NSMs samlede portefølje og oppgaver, vurdere om dagens organisering av NSMs oppgaveportefølje er hensiktsmessig innrettet.
Rapporten fra utvalget skal leveres innen utgangen av mars 2025.