Revidert nasjonalbudsjett 2024:

Lederen av justiskomiteen: – Regjeringen fremstår igjen som avventende

Fremskrittspartiets Helge André Njåstad mener regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett er litt for smått og altfor sent.

LEDER JUSTISKOMITEEN: Helge André Njåstad fra Fremskrittspartiet (Frp).
Publisert Sist oppdatert

Se nøkkeltall for foreslått revidert nasjonalbudsjett her.

Lederen av justiskomiteen på Stortinget, Helge Andre Njåstad fra Fremskrittspartiet (Frp), mener regjeringens bevilgninger mer og mer begynner å samsvare med behovet i justissektoren, men at det fortsatt litt for lite og altfor sent. 

–Regjeringen fremstår igjen som avventende, og at man tar alt for lett på situasjonen som politiet står i. Politiet er trygghet for folket og når de hele tiden må strekke strikken lenger på grunn av manglende finansiering, påvirker det helt tydelig deres evne til å ivareta samfunnsoppdraget sitt – nemlig å beskytte folk, sier Njåstad.

Mener mer penger kunne utgjort en forskjell

Regjeringen la i dag frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, og er tydelige på at de ønsker å stanse gjengkriminaliteten.

Njåstad mener politiet trenger flere verktøy for å kunne klare dette enn det regjeringen peker på.

Han nevner geografisk våpenvisitasjon, økt straffenivå for ulovlig våpen og mer penger:

– Det, i tillegg til mer midler, kunne utgjort en forskjell i kampen for et tryggere samfunn, men jeg tviler på at regjeringen er klare for å ta den kampen, sier han.

Vil se nyutdannede i jobb

Stortingsrepresentant fra Høyre, Sveinung Stensland, kaller forslag til revidert nasjonalbudsjett en betimelig og bra økning. Han forventer at alle politistudenter som nå står uten jobb får jobb, og at det blir mer politi i gatene. 

– Regjeringen må slutte med symbolpolitikken de har ført til nå, og de må la politiet få bruke pengene på det som virker mest. Vi krevde allerede i fjor høst at alle utdannede politistudenter skulle få jobb. Vi tar nå for gitt at alle disse kommer i jobb. Justisministeren må vise at hun tar de som har tatt den viktige politiutdanningen på alvor, sier han.

Stensland sier han er skuffet over at regjeringen ikke er mer tydelig på om "to per tusen" er et mål:

– Jeg prøvde i går å få Mehl til å bekrefte målet om 2 politifolk per 1000 innbyggere i en replikkrunde i Stortinget om politiets økonomi. Det ville hun ikke. Det er skuffende at dette ikke er en tydelig ambisjon fra denne regjeringen, legger han til.

Mer langsiktig styring

Han har heller ikke glemt de nye tjenestekontorene og hva Høyre tenker om en slik prioritering.

– Regjeringen har nå åpenbart skjønt alvoret i politiets situasjon, men vi er skuffet over at de går videre med meningsløse prestisjetiltak som ikke virker, som nye lensmann- og passkontor. Vi vil heller ha dem med på en langtidsplan for politiet, slik at de får forutsigbare rammer, og ikke må vente fra budsjett til budsjett.

En ny rapport peker på at «manglende helhetlig, overordnet og langsiktig styring over tid har redusert politiets mulighet til å utnytte ressursene slik at samfunnsoppdraget løses best mulig».

Rapporten, en såkalt spisset områdegjennomgang av politiet, ble oppsummert som en del av regjeringens reviderte nasjonalbudsjett i dag, og er noe regjeringen vil jobbe videre med.

«Justis- og beredskapsdepartementet vil legge til rette for en mer langsiktig og helhetlig styring av politiet basert på effektmål knyttet til politiets samfunnsoppdrag, samtidig som det også må ses hen til politiske prioriteringer ut ifra samfunnets forventninger til politiet.»

Powered by Labrador CMS