Øyafestivalen:

Stengte veier:  − Vi har satt på en del ekstra mannskap

I år er det utenfor festivalområdet politiet i Oslo har et ekstra fokus. Men det blir nok noen «løpefangere» ved sperringene også.

VARMT I UNIFORM: Sola står på dagen Politiforum møter betjentene. De forteller om mange positive folk blant publikum.
Publisert Sist oppdatert

Politiførstebetjent Lillian Tangen Berg og politioverbetjent Andreas Øvergaard rusler mellom glade festivaldeltagere på Øyafestivalen på Tøyen i Oslo.

Det går slag i slag mellom å være synlige og prate med publikum, sikkerhetsmøter og befaring med PST og Statsministerens kontor (SMK) i forbindelse med besøk av statsminister Jonas Gahr Støre i dag torsdag.

Førstebetjenten leder arrangementet fra politiets side, og har jobbet på Øyafestivalen i flere år. Festivalen samler rundt 80 000 mennesker over fire dager.

− Du går med propper i øret og samband og hører ikke så mye av musikken, og vi er her for å jobbe. Men vi vekter hvilke artister som tiltrekker seg flest folk. Det for å ha kontroll på de stedene og vite hvor det er, sier Tangen Berg.

Du skal håndtere det som skjer

I tillegg til at arrangøren av festivalen selv har et ansvar for sikkerheten, er politiet til stede for å forhindre sikkerhetsbrudd og ordensproblemer. 

− Hvordan skiller denne festivalen seg ut fra en vanlig dag på jobb?

− Vi er vant til å stå i oppdrag ellers i Oslo der ikke alt er så hyggelig, alt fra hva du ser til hva som blir sagt. Det er egentlig lite bråk her med tanke på hvor mange folk som er på ett sted.  Det er fint å oppleve en annen setting enn det vi gjør til vanlig.

− Det er veldig hyggelig å være her fordi det er blide og hyggelige folk som er her for å høre på musikk og kanskje spise god mat, forteller Tangen Berg.

Mellom slagene sjekker politibetjentene nødutganger i samarbeid med de som jobber på festivalen.

Noe av det viktigste for politiet er å være synlig og ha tilstedeværelse. 

− Samtidig kan du ikke gå her å tenke at det aldri skjer noe, for du må være forberedt på at hvis det skjer noe må du håndtere det på lik linje som en vanlig dag du kjører patrulje, legger hun til.

Den siste tiden har det vært flere kriminelle hendelser utført av ungdom i hovedstaden, blant annet to voldssaker der de samme 17-åringene er siktet.

Politiforum spør om dette påvirker hvordan politiet jobber på festivalen i år.

− De som jobber i Oslo er veldig bra trent. Og det viktigste er å ha det mindsettet at du skal kunne håndtere det som skjer, samme om du er her eller på patrulje, det er en tankegang som går igjen uansett hvor du er, svarer politiførstebetjenten.

Hun forteller det generelt er veldig rolig på festivalen, og at folk er her for å kose seg, kanskje sammen med barna sine også. 

Det er heller en annen joker politiet har et ekstra øye med i år.

Flere stengte veier

For utenfor festivalområdet lurer flere mulige trafikale problemer og et potensielt trafikkaos.

Stengingen av både Ring 1 og Ring 2 i byen kan føre til at politiet må hjelpe til å dirigere trafikken. 

Dette har politiet planlagt for, forteller politioverbetjent Andreas Øvergaard.

− Ring 1 er allerede stengt og Ring 2 blir stengt på grunn av festivalen, så av ringveiene er det kun Ring 3 som er åpen, og det kan medføre en del uante trafikale konsekvenser vi er forberedt på, så vi har satt på en del ekstra mannskap, sier Øvergaard.

Politibetjentene roser arrangøren for et godt samarbeid, noe som gjør planleggingen enklere.

JOBBFOKUS: Politibetjentene forteller man må være klar for alt som potensielt kan skje under festivalen.

- Har du noen historier fra tidligere år?

Øvergaard må smile, og forteller det har blitt noen situasjoner der han har løpt etter ungdommer uten billett som har prøvd å hoppe over gjerdene og inn til festivalområdet.

Når de så blir oppdaget begynner de å løpe. Han kaller det «løpefanger».

− Det er noe vi kontinuelig jobber med, såkalte permentsikringer.

Lillian Tangen Berg må smile hun også.

− Jeg lar Andreas ta seg av løpinga, sier hun humoristisk.

Powered by Labrador CMS