Sigve Bolstad kan bli førstekandidat i Oslo Sp: Vil kjempe for generell bevæpning

Statssekretær og tidligere forbundsleder i Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad, er ønsket som førstekandidat for Oslo senterparti til neste års stortingsvalg.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og statsskretær Sigve Bolstad i møte med en polititjenestemann på Mortensrud.
Publisert Sist oppdatert

Ett år har gått siden tidligere PF-leder og polititjenestemann Sigve Bolstad ble statssekretær for justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Nå ønsker nominasjonskomiteen i Oslo Senterparti at den utflyttede nordlendingen skal bli lokallagets førstekandidat til stortingsvalget neste år.

– Flere personer i lokallaget har ønsket mitt kandidatur, med bakgrunn i jobben min som fagforeningsleder og politimann. Jeg ble kontaktet og har vurdert at jeg har lyst til å bidra, sier Bolstad til Politiforum.

Nyheten om at han er ønsket øverst på nominasjonslista, slapp han under et politisk arrangement på Mortensrud i Oslo torsdag kveld, hvor også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var til stede. 

– Trygg hovedstad

Den endelige beslutningen skal tas på nominasjonsmøtet i slutten av november. Bolstad har varslet justis- og beredskapsministeren om at han ønsker å stille, og vil fortsette i jobben som statssekretær uavhengig om han blir nominert til slutt.

Oslo Senterparti har ikke vært representert på Stortinget siden 1997, da tidligere Bislett-general Arne Haukvik avsluttet sin periode som stortingsrepresentant. 

Bolstad erkjenner at lokallaget ikke har store tradisjoner på den nasjonale, politiske scenen, men vil kjempe for sine saker uavhengig av valgresultatet.

– Min tilnærming er det polisiære, og jobben for å få en trygg hovedstad. Jeg brenner særlig for barn og unge, og rusproblematikk. Det handler om å knuse gjenger og kriminelle nettverk, og styrke det forebyggende arbeidet, sier Bolstad.

– Behov for bevæpning

Som leder for Oslo politiforening og nestleder i Politiets Fellesforbund, var Bolstad sentral i fagforeningens snuoperasjon da PFs landsmøte i 2012 vedtok at de skulle kjempe for generell bevæpning av norsk politi.

Bolstad var tilhenger av generell bevæpning, mens daværende PF-leder Arne Johannessen var motstander. Det overraskende vedtaket banet vei for et tronskifte i organisasjonen et halvt år etterpå.

13 år senere er norsk politi fortsatt ubevæpnet, men Bolstads holdning er den samme.

– Jeg mener vi har et meget godt og kompetent politi, og at det er behov for generell bevæpning. Det vil jeg jobbe for som førstekandidat i Oslo Senterparti, sier han.

Vil belyse argumenter

I skrivende stund er det fortsatt kun Fremskrittspartiet som ønsker en generell bevæpning av norsk politi, mens et mindretall i Høyres nominasjonskomite ønsker at partiet skal gå fra nei til ja.

Overfor Politiforum har justis- og beredskapsminister Mehl sagt at hun ønsker bevæpningsdebatten velkommen, men at hun ikke har umiddelbare planer om å gå til Stortinget for å be om generell bevæpning av norsk politi.

På spørsmål om hvordan han vil jobbe for å få gjennomslag for sitt syn i partiet, svarer Bolstad dette:

– Dette er jo en prosess der utgangspunktet er at Senterpartiet er mot generell bevæpning. Mitt fokus er å være med på å belyse de argumentene jeg mener taler for at norsk politi blir bevæpnet.

– Er dette starten på en politisk karriere for Sigve Bolstad?

– Mitt utgangspunkt er å gjøre en optimal jobb der jeg er til enhver tid, svarer han.

Powered by Labrador CMS