- Skal vi stoppe narkotikakriminaliteten, må vi ha kraftigere lut
Tor André Johnsen (Frp) mener vi må lære av Danmark, og at regjeringen må gi politiet mer verktøy og ressurser til å avdekke narkotikakriminalitet.
I morgen legger regjeringen fram sin forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet. Det er helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) som legger denne fram.
Tor André Johnsen, stortingsrepresentant for Frp og medlem av Justiskomiteen, håper reformen vil gi et bedre tilbud for behandling av slitne narkomane, men han tviler på at reformen vil gjøre det vanskeligere for kriminelle nettverk å selge narkotika i Norge.
Han mener det er viktig at man nå også får fokus på at politiet må få tilstrekkelig med verktøy og ressurser til å avdekke og stoppe narkotikakriminalitet, og stoppe gjengene som smugler og selger narkotika.
- Avsporing
- Jeg mener det er en avsporing av debatten at det skal være hjelp og ikke straff. Narkotika er inntektsgrunnlaget til kyniske kriminelle og internasjonale kriminelle nettverk. Dersom du bruker eller selger narkotika må det føre til en form for straff, men det betyr ikke at man ikke også kan få behandling, sier Johnsen.
- Man kan ha to tanker i hodet samtidig. Skal du ta bakmennene, må politiet få tilbake muligheten til å stoppe og ransake. Da kan politiet finne ut at brukeren selger stoff, og gå inn på telefonen til vedkommende og finne ut hvor de har solgt og hvor de har fått det fra. Det kan ikke være sånn at rettighetene til individet går utover mulighetene til å ta organiserte kriminelle bander, sier han.
Johnsen legger til at man ikke skal plage den slitne rusmisbrukeren, men at du aldri finner bakmennene hvis man ikke begynner med brukerne.
- Dette handler også om forebygging. Det er narkotika overalt nå, særlig etter Riksadvokatens presiserende direktiv. Det førte til mye forvirring om hvordan politiet kan jobbe, og politiet mistet viktige verktøy for å avdekke narkotikakriminalitet, sier Johnsen, og sikter til Riksadvokatens brev av 9. april 2021.
- Det er viktig at vi kommer tidlig inn og gir konsekvenser til unge rusmisbrukere, for å unngå at de fortsetter med narkotika, og da må politiet kunne benytte virkemidler som å stoppe og ransake, sier Johnsen.
Politiforum har i to uker forsøkt å få kommentar fra Justisdepartementet til utspillet fra Johnsen. De har ikke besvart Politiforums henvendelser.
Bør lære av Danmark
Johnsen mener en hovedutfordring når det gjelder narkotikakriminaliteten, er at politiet i dag ikke har nok verktøy til å kunne avdekke og stoppe dette.
- Nå får de nesten ikke lov til å ransake folk. Man må gi politiet verktøy for å sørge for at det er mindre narkotika i samfunnet, sier han.
Johnsen mener Norge bør lære av Danmark. De har vedtatt fire «bandepakker», med tiltak for å knuse gjengene. Johnsen legger til at Fremskrittspartiet kom med et representatforslag i fjor, hvor de foreslo å innføre flere av tiltakene fra Danmark.
Kun to av forslagene, å gjøre det enklere for påtalemyndigheten å inndra verdier som er frembrakt ved kriminelle handlinger og å etablere hurtigspor for rask pådømmelse av lovbrudd begått av gjerningspersoner under 18 år, er vedtatt.
- De har visitasjonssoner, hvor de kan stoppe og ransake personer uten mistanke. De har forbudssoner, hvor kriminelle ikke kan oppholde seg, og de har strengere straffer for salg og omsetning av narkotika, særlig hvis du er del av en gjeng. De bruker mer avlytting, både av telefoner og annen elektronikk. De har også generell bevæpning, sier Johnsen.
Han mener disse tiltakene også bør innføres i Norge.
- Flere av de narkotikakriminelle i Sverige beveger seg over til Norge. Skal vi stoppe dem, må vi ha kraftigere lut. Vi ønsker ikke at narkotika skal være lovlig. Det virker det som at ungdommen tror det er det, men det er det jo ikke. Regjeringen innfører noen innstramminger for ungdomskriminelle, men det er en dråpe i have i forhold til det som trengs, sier Johnsen.