Skille politi og påtale: Få justistopper vil mene noe
Selv om flere aktører i rettsvesenet tar til ordet for et skille, vil hverken justisminister Emilie Enger Mehl, politidirektør Benedicte Bjørnland eller riksadvokat Jørn Sigurd Maurud si noe offentlig om saken.
I kjølvann av at Johny Vassbakk i forrige uke ble frifunnet for drapet på Birgitte Tengs, har debatten om politi og påtalemyndighet bør skilles gått.
Etter at politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikts skrev at det må være større avstand mellom politi og påtalemyndighet på X, fikk han støtte av både politikere og aktører i rettsvesenet.
Siden da har Politiforum forsøkt å få en kommentarer til hva justisminister Emilie Enger Mehl mener om saken. Det har vi ikke lykkes med.
Heller ikke politidirektør Benedicte Bjørnland vil svare på om hun mener dette er klokt.
«Hvis det blir besluttet en utredning om å skille politi og påtalemyndighet vil jeg ønske en god og grundig vurdering velkommen. Spørsmålet om å skille politi og påtale vil romme flere viktige problemstillinger som fortjener en grundig behandling», skriver hun i en e-post til Politiforum, som kommer via kommunikasjonsavdelingen.
Jobber med saken
Heller ikke riksadvokat Jørn Sigurd Maurud vil svare på spørsmålet.
«Vi avventer statsadvokatens tilråding, og kommenterer verken dommen eller kritikken nå», skriver kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas ved Riksadvokatembetet, i en e-post til Politiforum.
Forbundsleder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund (PF), forteller at PF har et landsmøtevedtak om at foreningen skal jobbe for å få dette utredet med både fordeler og ulemper.
– Tidligere har vi hatt et vedtak om å faktisk skille dette, men endret det til å få det utredet for å kunne ha et grunnlag for et endelig standpunkt. Dette bør samtidig gå inn i den store debatten vi ønsker om hva politiet skal være- et politirolleutvalg som vi ønsker oss sammen med en langtidsplan. Problemet er at vi får utredninger på forskjellig uten at de følges opp- dette burde kunne gjøres ganske raske mener vi, skriver Skatvold i en SMS til Politiforum.
Krever en grundig analyse
Debatten om å skille politiet og påtalemyndigheten er ikke ny. Også i etterkant av den såkalte Transocean-saken, kom debatten opp.
Da måtte Økokrim tåle hard kritikk for sin håndtering av straffesaken.
– Spørsmålet om skille av politi og påtalemyndighet er en viktig debatt som jeg vil advare mot å konkludere ut fra en enkeltsak som endte i frifinnelse, sier Økokrim-sjef Pål K. Lønseth.
Han legger til at det krever en grundig analyse og vurdering.
– Jeg er selv en sterk tilhenger av å ha en integrert påtalemyndighet i politiet slik vi har i dag. En eventuell endring må komme, fordi en grundig analyse viser at et skille vil gi bedre rettsikkerhet gjennom hele straffeprosessen og videre en bedret kriminalitetsbekjempende effekt, avslutter han.