KONGSBERG-SAKEN
Spesialenheten skjermet ikke tiltaltes bopeladresse
I tidligere versjoner av tiltalebeslutningen mot politibetjenten i Sør-Øst politidistrikt, inkluderte Spesialenheten for politisaker politimannens private bopeladresse. Politibetjentens forsvarer, advokat John Chr. Elden, reagerer sterkt.
Det var politimannens nærmeste sjef ved Kongsberg politistasjon som fortalte dette under sin vitneforklaring i retten.
Signert av sjef for Spesialenheten
Politiforum kan i dag avdekke at Spesialenheten for politisaker i de første tiltalebeslutningene ikke skjermet hjemmeadressen til tiltalte.
Det fremgår av en kopi av tidligere versjoner av tiltalebeslutningen som Politiforum har lastet ned fra Domstolenes presseportal.
Den tiltalte politibetjentens hovedforsvarer, advokat John Chr. Elden, er sterkt kritisk til at hans klients privatadresse er blitt eksponert i sakens offisielle dokumenter.
– Dette virker veldig lite gjennomtenkt, sier Elden til Politiforum.
Den første versjonen av tiltalebeslutningen som inneholder politibetjentens privatadresse er signert digitalt 20. april 2023, fremgår det av dokumentet. Dokumentet er signert av sjef for Spesialenheten, Terje Nybøe.
Aktor overrasket
I en senere versjon av tiltalebeslutningen, signert assisterende sjef Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten 15. juni i år, er fortsatt ikke politibetjentens private bopeladresse fjernet.
I den aller siste versjonen av tiltalebeslutningen, som også har inntatt aktors bevisoppgave, er boligadressen omsider erstattet med adressen til tjenestemannens politidistrikt, som er det som normalt oppføres som adresse for politifolk som er tiltalt eller vitner i retten.
Den siste versjonen av tiltalebeslutningen er signert digitalt av sakens aktor, Marit Storeng, 21. juni i år. Dvs en uke før rettssaken startet.
Storeng blir overrasket da Politiforum konfronterer henne med saken på starten av rettsdag nummer to i Kongsberg.
– Dette skal i utgangspunktet ikke forekomme, sier Storeng.
– Når vi sender tiltalebeslutningen til domstolene pleier vi ikke å sladde. Men når vi sender til andre, blir privatadresser til politifolk normalt sladdet, legger hun til.
– Uholdbart
Advokat John Chr. Elden utdyper sin kritikk overfor Politiforum.
– At noe slikt skjer i denne saken er ganske uholdbart, med all den forhåndsomtalen som det har vært i sosiale medier og forhåndsprosedyre gjennom en rekke styrte lekkasjer, sier Elden.
– Det har jo vært et forsvarerbytte også i denne saken, på grunn av konkrete trusler?
– Det viser bare hvor følelsesladet denne saken er.
– Hvem må bære ansvaret for den feilen som her er begått?
– Det er enten Spesialenheten eller domstolen, svarer Elden.
Avviser kritikken
Sjef for Spesialenheten, Terje Nybøe, forsvarer Spesialenhetens håndtering og det som er inntatt av opplysninger i tiltalebeslutningen.
«På vanlig måte fremgår bopel til en tiltalt på tiltalebeslutningen. Dette kravet fremgår av straffeprosessloven § 252 første ledd nr. 2. Det gjelder intet unntak når polititjenestepersoner blir tiltalt, og dette må derfor fremgå når tiltalen sendes til domstolen», skriver Nybøe i en e-post til Politiforum.
«Domstolen har i dette tilfellet lagt ut tiltalen i presseportalen på Domstol.no, og pressen har som kjent et eget ansvar for hva de velger å publisere. Jeg er heller ikke kjent med at pressen har publisert den tiltales hjemmeadresse.» legger Nybø til.
Peker på tingretten
Politiforum har kontaktet Domstolsadministrasjonen for å få en kommentar til saken. Seksjonssjef kommunikasjon i Domstolsadministrasjonen, Yngve Brox, skriver på e-post at det er Buskerud tingrett som må svare for den konkrete håndteringen i forbindelse med den aktuelle rettssaken.
«Det er domstolen som publiserer på presseløsningen, så du må vel rette spørsmålet ditt til dem om vurderingen i denne konkrete saken. Jeg setter sorenskriveren i domstolen i kopi», skriver Brox.
Han legger deretter til noen kommentarer på generelt grunnlag.
«Det er riktig at pressen får tilgang til mer informasjon gjennom pressetjenesten enn det som vises i de offentlige berammingslistene. Denne tjenesten er et svært viktig verktøy for at pressen skal kunne gjøre sin viktige jobb i forbindelse med rettssaker», skriver Brox og legger til:
«Det er strenge kriterier som må oppfylles for å få tilgang til denne tjenesten, og vi går jevnlig gjennom listene for å fjerne brukere som ikke lenger skal ha tilgang. Jeg mener den fungerer godt, og at domstolene og mediene har vist at de håndterer sensitiv informasjon i tjenesten på en god og tillitvekkende måte.»
Gjort kjent med tiltalen av Dagbladet
I retten fredag bekreftet den tiltalte politibetjenten at det er iverksatt sikkerhetstiltak rundt hans bopel, da forsvarerteamet hans ønsket at klienten skulle gjøre nærmere rede for sakens konsekvenser i en tilleggsforklaring i retten.
— Jeg er gjort kjent med at det har vært gjort økt sikring rundt bopel, sa politibetjenten. Han la til at han ikke har hatt full oversikt over alle truslene som er kommet. Navn og bilder av politibetjenten begynte å versere på nettet allerede i november. Politibetjenten fortalte at det også har kommet flere ubehagelige henvendelser direkte til hans ektefelle.
— Det har vært en ganske stor påkjenning for henne. Det har vært krevende for meg også, men aller verst for henne, sa politibetjenten.
Han fortalte også at han ble kjent med tiltalen mot ham fra Dagbladet, og ikke fra Spesialenheten. Dette skjedde da Dagbladet tok kontakt og ville ha hans kommentar til tiltalebeslutningen.
— Hvis du blir dømt i denne saken, har du fått noen signaler fra arbeidsgiver om hva som vil kunne skje med arbeidsforholdet ditt? spurte forsvarer Heidi Reistøl.
— Jeg har skjønt at det i så fall ligger an til å bli en avskjed, svarte tiltalte.
Politiforum har ved publisering av denne artikkelen hittil ikke fått svar fra sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud i Buskerud tingrett.
---
Saken er oppdatert kl. 10.49 med kommentarer fra sjef i Spesialenheten, Terje Nybøe.
Vi gjør oppmerksom på at Politiforums rettsreferent/artikkelforfatter er valgt av Kongsberg kommunestyre som meddommer til Buskerud tingrett i Kongsberg. Han har ikke hatt noe med rettens behandling av herværende sak å gjøre.