Statsbudsjettet: Dette er lekkasjene

Regjeringen har allerede meldt at de vil styrke bekjempelsen av kriminalitet med 2,8 milliarder. I dag legges statsbudsjettet fram. 

I dag ble regjeringens forslag til statsbudsjett lagt fram i Stortinget.
Publisert

I dag legges statsbudsjettet for 2025 fram. Men i forkant av fremleggelsen har regjeringen allerede gitt flere lekkasjer om bevilgningene til politiet neste år. 

Her er budsjettlekkasjene: 

  • Regjeringen vil styrke bekjempelsen av kriminalitet med 2,8 milliarder kroner til neste år. Av denne summen skal 2,4 milliarder brukes til å styrke grunnbemanningen i politiet, med flere politifolk i gatene. Det er en 10 prosents økning sammenlignet med i år. Regjeringen har kalt pengetildelingen gjengpakke 2. 
  • Ytterligere 300 millioner kroner skal gå til en økt innsats mot gjengkriminalitet. 
  • 90 millioner kroner går til å bekjempe økonomisk kriminalitet. Ny teknologi skal bidra til å avdekke og ta bakmenn, og kompetansen og kapasiteten i politidistriktene og Økokrim skal økes. 
  • 405 millioner kroner til målrettede tiltak til forebygging av barne- og ungdomskriminalitet. Flere barn og unge under 18 år begår kriminalitet enn tidligere. Av disse skal 145 millioner kroner brukes for å sikre tilstrekkelig antall plasser for mindreårige i kriminalomsorgen. 
  • 100 millioner kroner settes av til å doble kapasiteten i ungdomsfengslene i 2025, og det satses på en nær tredobling året etter. 
  • Etablering av beredskapsteam for en kraftfull forebyggende innsats i kommunene med de største utfordringene med barne- og ungdomskriminalitet. 

Budsjettkrisen i politiet

I snart to år har Politiforum rettet søkelyset på budsjettkrisen i politiet

Startskuddet kom da POD-topp Roger Bjerke uttalte at han frykter bemanningskutt i politiet. Kort tid etter kunne vi fortelle at budsjettkrisen kunne føre til at over 500 stillinger måtte kuttes i politidistriktene.

Siden regjeringsskifte i 2021 har det blitt flere hundre færre politifolk ute i gatene. En av dem som valgte å slutte er etterforsker Anja Gamst. Hun begynner i Forsvaret, der hun dobler lønnen. Det fikk hovedtillitsvalgt Oda Svartis Roos ved Enhet Sentrum i Oslo politidistrikt, til å rykke ut å si at hun frykter ansattflukt i Oslo-politiet.

Ble sendt på arbeidstrening

Da to politifolk i Nordland politidistrikt ikke fikk politijobb – sendte NAV dem likeså godt på arbeidstrening - til Nordland politidistrikt. Mens de i Sør-Vest politidistrikt ansatte ringevikarer

De siste årene har også sykefraværet i politiet vært rekordhøyt.

Politidistriktene hadde også risikert å gå med store minus i fjor, hadde det ikke vært for «redningspakken» fra Justisdepartementet. Men det førte også til at politiets økonomistyring ble satt under lupen.

Også Politihøgskolen har avlyst utdanninger på grunn av økonomi.

Powered by Labrador CMS