Statsbudsjettet: Slik blir tildelingene til politiet

I dag ble forslag til neste års statsbudsjett lagt fram. Politiet tildeles i overkant av 24 milliarder kroner i driftsutgifter i 2025.

STATSBUDSJETT: I dag legges regjeringens forslag til statsbudsjett frem.
Publisert

Som regjeringen tidligere har meldt vil de styrke bekjempelsen av kriminalitet med  2,8 milliarder kroner til neste år, til det de kaller Gjengpakke 2. 

I denne summen er det blant annet satt av 2,4 milliarder kroner til å styrke arbeidet mot kriminelle nettverk, kriminelle gjenger og organisert kriminalitet og grunnfinansieringen av politiet, blant annet for å få flere politifolk i gatene. 

Regjeringen foreslår også 405 millioner kroner til målrettede tiltak til forebygging av barne- og ungdomskriminalitet, skriver regjeringen i en pressemelding mandag. 

– De kriminelle gjengene er som gift i samfunnet vårt. Vi ser at de jobber profesjonelt, og de jobber systematisk. Regjeringen vil derfor styrke politiet med 2,4 milliarder kroner til neste år, en økning på over ti prosent, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp). 

Styrker Økokrim

Bevilgningsøkningen til politiet på over 2,4 milliarder kroner skal også gå til drift av IT og økte kostnader, i tillegg til å håndtere ankomster fra Ukraina og bidra til økt kontroll av russiske fiskefartøy. 

Justisminister Emilie Enger Mehl på Grønland Basar i Oslo 6. oktober 2023.

«Dette setter politiet bedre i stand til å drive en effektiv kamp mot kriminalitet», skriver regjeringen. 

90 millioner kroner foreslås til bekjempelse av økonomisk kriminalitet og til å ta kriminelle bakmenn. Økokrim skal styrkes med midler til nye stillinger og nye politiadvokater. 

– På toppen av organiserte nettverk sitter det bakmenn som går med dyre klokker, kjører raske biler og bor i luksusvillaer. Politiet skal få nye verktøy, ta flere og større beslag og få ny teknologi for å avdekke og ta flere bakmenn, sier Mehl. 

Forebygge ungdomskriminalitet

Regjeringen foreslår også en samlet satsing på forebygging av barne- og ungdomskriminalitet på 405 millioner kroner. Tiltakene i satsingen skal være målrettet mot områder og miljøer som har hatt utfordringer med kriminalitet over tid, og skal bidra til å stoppe den negative utviklingen.

– Av disse foreslår regjeringen at 145 millioner kroner skal gå til kriminalomsorgen for å sikre bedre kapasitet for plasser til mindreårige, inkludert gjennomføring av varetekt med elektronisk kontroll. I tillegg foreslås det at midlene skal gå til etablering av hurtigspor i Oslo og forbedringer av ungdomsreaksjonene ungdomsstraff og ungdomsoppfølging. Videre skal 100 millioner kroner gå til å etablere beredskapsteam og styrke tilskuddet til skolemiljøteam, samt en rekke andre tiltak som skal bidra til å forebygge og bekjempe barne- og ungdomskriminalitet, sier Mehl.

Blant andre bevilgninger til politiet er rundt 192 millioner kroner til variable utgifter ved ankomst, mottak og retur i politiets utlendingsforvaltning, rundt 34 millioner går til større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, og 350 millioner går til investeringer i Schengen IT-systemer. Justismuseet tildeles 8 413 000 kroner. 

Modernisering av IT-systemer

Regjeringen foreslår å bevilge 100 millioner kroner i 2025 til å igangsette et program for utskifting og modernisering av IT-systemene i utlendingsforvaltningen.

Regjeringen ønsker å få på plass langsiktige løsninger for at forvaltningen skal gå mer effektivt samt gi bedre kontroll og sikkerhet. Systemene har stor betydning for kontroll på grensen, for å ivareta samfunnssikkerheten og tilrettelegge for ønsket innvandring og eventuell retur, skriver regjeringen i en pressemelding:

– Dagens IT-systemer i utlendingsforvaltningen er utdaterte og har manglende evne til digital deling av informasjon. Det gir lite brukervennlige tjenester og er til hinder for mer effektiv saksbehandling. Systemene blir også stadig dyrere å drifte. Moderniseringen er nødvendig for å gi bedre tjenester for brukerne, mer effektiv saksbehandling, bedre samhandling i forvaltningen, og bedre kontroll og sikkerhet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Studiested i Alta

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å gi Politihøgskolen 713,7 millioner kroner for å dekke driftsutgiftene. 

I budsjettet for 2024 fikk politiet 7,5 millioner kroner til å etablere et pilotprosjekt med studiested i Alta. Helårseffekten fra 2025 er 15,5 millioner kroner. Planlagt studiestart høsten 2025. 

Powered by Labrador CMS