PF-LANDSMØTET 2024

Statsminister Støre: – Lukker ikke døra for generell bevæpning av politiet

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil hverken åpne for eller avvise generell bevæpning av politiet, men sier de i diskusjonen trenger et «bunnsolid faktagrunnlag».

Jonas Gahr Støre (Ap) og Hadia Tajik (Ap) under Politiets Fellesforbunds landsmøte i 2024.
Publisert Sist oppdatert

Det kom fram Støres innledning under åpningen av Politiets Fellesforbunds (PF) landsmøte i dag.

– Jeg vil ikke åpne for eller avvise det, for en diskusjon om en eventuell tilgang på nye maktmidler, trenger et bunnsolid faktagrunnlag. Skulle vi gå inn for å endre dette, vil det føre til varig endring i samfunnet vårt. Det er ikke noe vi skrur av og på. Jeg mener det er viktig å få faktagrunnlaget, og det er helt naturlig at vi har en åpen diskusjon, sa statsministeren. 

– Viktig å høre på erfaringer

Både den forrige og den nåværende regjeringen har imidlertid allerede gjennomført to store utredninger om politiets våpenbruk: Bevæpningsutvalget i 2017 og Maktmiddelutvalget i 2022.

I tillegg har også PF utredet spørsmålet, mens politiet selv har erfaring med å være generelt bevæpnet over lengre perioder.

– Er ikke dette et godt nok og bredt nok kunnskapsgrunnlag?

Det er viktig å høre på erfaringer.

Jonas Gahr Støre (Ap)

– Jeg sier her på møtet i dag at jeg ikke åpner for dette i dag, men jeg lukker heller ikke døren for det. Det er fordi det er viktig å høre på erfaringer. Jeg tar jo med meg hva politimesteren i Oslo sier om den hverdagen de har i Oslo, sier Støre til Politiforum i etterkant av innlegget på landsmøtet.

– Trenger ikke flere utvalg

Fremskrittspartiets Helge Njåstad, som også er leder av Stortingets justiskomité og var tilstede under innledningen av landsmøtet, stusset over at Støre etterspurte et bunnsolid faktagrunnlag.

– Har han glemt Maktmiddelutvalget han selv nedsatte som anbefaler innføring av generell bevæpning, eller mener han at utvalget ikke leverte et solid nok arbeid? Når både Politiets Fellesforbund, Norges Politilederlag, Maktmiddelutvalget, samt flere polititopper alle påpeker at fast bevæpning er nødvendig for å trygge befolkningen og politiets egne ansatte, er det farlig arrogant av Støre å ikke lytte, mener Njåstad, og legger til:

Vi trenger ikke flere utvalg, utredninger eller analyser.

Helge Njåstad (Frp)

– Vi trenger ikke flere utvalg, utredninger eller analyser. Både verden og Norge har blitt mer utrygt og kriminaliteten med våpenbruk er i økning. Da må det handles.

En varig endring

Statsminister Støre sier til Politiforum at generell bevæpning er et stort spørsmål, og at et generelt bevæpnet politi ikke er noe man bare går tilbake på igjen.

– Det er en varig, historisk endring, og da tror jeg alle parter må være trygge på at vi har et godt nok kunnskapsgrunnlag for det, sier statsministeren.

– Generell bevæpning av politiet er ikke nevnt i Arbeiderpartiets foreløpige partiprogram. Kan vi forvente at det blir et tema fram mot og under Arbeiderpartiets landsmøte neste år?

– Det skal jeg ikke forskuttere. Nå går jo partiprogrammet ut, så kommenterer partimedlemmene det de mener de vil ha mer eller mindre av i et slikt program, så det vil jeg ikke utelukke, sier Støre til Politiforum.

Blir tema for Senterpartiet

I dag er det kun Fremskrittspartiet som ønsker et generelt bevæpnet politi; et standpunkt partiet har hatt i mange år.

I høst har imidlertid også et mindretall i Høyres programkomité tatt til orde for at Høyre må gå inn for generell bevæpning.

Også i justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehls parti, er det bevegelse, etter at Sandra Borch tidligere i år ønsket at Senterpartiet skulle ta debatten om fast bevæpning.

På spørsmål om hun tror generelt bevæpnet politi blir et tema på landsmøtet til Senterpartiet til våren, svarer Mehl dette:

– Ja, det vet jeg at det blir. Jeg registrerer at det er flere som har signalisert at de ønsker å løfte temaet, blant annet Sandra Borch. Jeg ser fram til en god diskusjon.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

– Et stort verdispørsmål

Mehl sier hun som justis- og beredskapsminister styrer på regjeringens utgangspunkt om å beholde dagens ordning.

Jeg mener vi har den kunnskapen vi trenger nå.

Emilie Enger Mehl (Sp)

– Samtidig har vi satt ned Maktmiddelutvalget nettopp for å få ny kunnskap. Jeg mener vi har den kunnskapen vi trenger nå. Så ønsker jeg å følge med på for eksempel erfaringene med elektrosjokkvåpen i politiet, sier hun.

Mehl betegner spørsmålet om generell bevæpning som et stort verdispørsmål for samfunnet, som må behandles med varsomhet. 

– Hvis vi velger å gå bort fra det prinsippet vi har hatt om at politiet skal være ubevæpnet, er det også en stor samfunnsendring. Derfor har jeg sagt at jeg mener dette er et naturlig spørsmål for demokratiet.

– Tror du politiet kommer til å bli bevæpnet i løpet av neste stortingsperiode?

– Jeg synes det er vanskelig å si. Hvis man ser på det som har kommet allerede, i foreløpig programutkast fra Høyre og fra vårt parti, så er det delte syn. Det viser også de utredningene vi har hatt, at politiet har noen motstemmer i samfunnsdebatten. Samtidig er kampen mot kriminalitet svært viktig. De tydelige signalene fra politiet er noe som sannsynligvis vil få større vekt i tiden framover, svarer Mehl, men legger til:

– Men jeg tenker dette er opp til demokratiet å avgjøre. Og hvis man skulle lande på i neste periode å fortsette med dagens ordning, tror jeg også dagens debatt gir legitimitet for det.

Powered by Labrador CMS