Her kan politiet bli tatt ut i streik
50 ansatte i politiet i Oslo kan bli tatt ut i streik. Det kan også ansatte i Politidirektoratet.
Mandag starter meklingsinnspurten i staten, hos Riksmekleren. 14. september valgte Unio stat, som Politiets Fellesforbund (PF) er organisert under, å bryte lønnsforhandlingene med staten. Kravet fra Unio stat var reallønnsvekst for medlemmene, og et ønske om sentrale, prosentvise tillegg.
Hvis partene ikke kommer til enighet innen natt til torsdag neste uke, blir det streik fra torsdag morgen.
Unn Alma Skatvold, nestleder i Politiets Fellesforbund, forteller at det i første omgang er 50 ansatte fra politiet i Oslo, som blir tatt ut i en eventuell streik.
- Det gir ikke veldig store konsekvenser. Det er ikke noe mer unormalt enn en vanlig ferieavvikling, sier hun.
Hun presiserer at dette gjelder ansatte i hele Oslo geografisk, ikke bare i Oslo politidistrikt.
- Det er medlemmer i Unio stat, som jobber i politiet i Oslo. Men det trenger ikke kun å være i Oslo politidistrikt, det kan også være i særorganer og annet hvor vi har medlemmer i Oslo, sier Skatvold.
I tillegg til Unio stat, har også arbeidstakerorganisasjonene LO, YS og Akademikerne brutt med staten. De møter dermed også til meklingen som starter på mandag.
I dag har Akademikerne også varslet at de blant annet vil ta ut ansatte i Politidirektoratet i streik, dersom partene ikke kommer til enighet.
Unio stat har varslet at de, i tillegg til ansatte i politiet, også vil ta ut ansatte i Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet i første streikeuttak.
Forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat uttrykte på meklingsåpningen at hun håpet staten ville være mer forhandlingsvillig under meklingen enn det hun mener var tilfelle under forhandlingene, skriver Unio stat på sine nettsider.
– Jeg håper vår statlige arbeidsgiver møter oss med mer ydmykhet og forhandlingsvilje, og at den nå skjønner at den ikke kan diktere et resultat, sa Lind.