Streikemarkering i Oslo: – Gir et ansikt til kompetansen som staten ikke tar på alvor
På streikens femte dag førte PF-leder Unn Alma Skatvold an i Unio og Akademikernes streiketog i Oslo, og etterfølgende markering foran Stortinget.
Fredag morgen forrige uke var streiken i politiet et faktum, etter at Unio og Akademikerne ikke kom til enighet med staten i meklingen i årets lønnsforhandlinger.
Streiken ble trappet opp mandag denne uka, og over 900 politiansatte hos Unio og Akademikerne er nå i streik.
Tirsdag ettermiddag, like før skybruddet traff Oslo, markerte de to hovedsammenslutningene streiken med et arrangement i hovedstaden.
Et hundretalls fagorganiserte gikk i tog gjennom Oslo sentrum, før de endte opp på Eidsvolls plass foran Stortinget - hele tiden til taktfaste rop om at «utdanning må lønne seg, også i staten».
Anklages for politisering
Uenighet om tariffavtalestrukturen ligger til grunn for at det ble brudd i meklingen. Mens Unio og Akademikerne ønsker å videreføre to tariffavtaler som i dag, er staten klare på at de vil tilbake til én tariffavtale.
– Ulike avtaler kan bidra til økte forskjeller og det kan jeg ikke forsvare, sa digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding i etterkant av bruddet i meklingen.
Senere har regjeringen blitt anklaget for å gjøre arbeidskonflikten politisk. Både Høyre og Venstre hevder LO - som ønsker én tariffavtale i staten - blir favorisert, noe LO og regjeringen avviser.
– Staten har ansvaret
Under markeringen foran Stortinget understreket Unio stats forhandlingsleder Guro Lind hvorfor de har tatt ut 1610 av sine medlemmer i streik.
– Staten har selv det hele og fulle ansvaret for denne streiken. Vi streiker for at utdanning skal lønne seg, også i staten, sa Lind.
Blant deltakerne i markeringen var også en rekke streikende politiansatte, som også fikk se Politiets Fellesforbunds (PF) leder Un Alma Skatvold holde appell.
– Jeg blir rørt og stolt av å se alle dere som står her, sa Skatvold.
– Tusen hjertelig takk til alle dere som står her. Som gir et ansikt til hvorfor vi streiker. Til dere som gir et ansikt til kompetansen som staten ikke tar på alvor. På dere som gir et ansikt på hva staten kan miste hvis de ikke skjønner alvoret nå.
Trakk fram politisering
I appellen gikk også Skatvold fram politiseringen av konflikten.
– Bør det være normalen at stortingspolitikere vet bedre hva som er bra for våre medlemmer enn vi som er tillitsvalgte? spurte hun, og fikk et kraftig «Nei!» tilbake fra publikum.
– Og bør det være normalen at man lytter til mindretallet istedenfor flertallet?
– Nei! svarte tilhørerne.
– Derfor er vi i streik! slo PF-lederen fast.
Rammer Kripos og Oslo mest
Det er Kripos og Oslo politidistrikt som er hardest rammet av streiken. Der har Unio og Akademikerne samlet tatt ut henholdsvis 163 og 371 ansatte i streik.
– Dette uttaket er såpass stort at det har operative konsekvenser fra dag én. Streiken rammer påtale, personvern, kriminaltekniske miljøer og Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) i tillegg til fellestjenester som HR, IKT, sikkerhet og økonomi, sa HR-sjef Monika Skauli ved Kripos til Politiforum tidligere denne uka.
«Oslo politidistrikt foretar fortløpende vurderinger av streikeuttaket og søker om unntak eller dispensasjoner fra streiken der dette vurderes å være nødvendig», skrev Oslo politidistrikt i en pressemelding etter at streiken var et faktum.