Ansvarlig redaktør Hanna Relling Berg i Sunnmørsposten.

Sunnmørsposten om kritikken: – Når informasjonen er mangelfull, blir det ryktene som florerer

– Vi oppfattet at vi ble desinformert, når vi gjentatte ganger ble fortalt at politiet ikke hadde lagt noen i bakken – når de beviselig hadde gjort det, sier ansvarlig redaktør Hanna Relling Berg i Sunnmørsposten.

Publisert

Operasjonsleder Borge Amdam i Møre og Romsdal politidistrikt er kritisk til Sunnmørspostens dekning av en hendelse i Nedre Strandgate i Ålesund i januar i år, hvor en mann døde etter et basketak med politiet.

I et intervju med Politiforum mener Amdam at Sunnmørsposten la til grunn et premiss om at han i sin dialog med avisen bevisst forsøkte å holde skjult hva som egentlig skjedde - og at de ikke tok hensyn til at hans egen forklaring og beklagelse for dårlig kommunikasjon.

– Det er uklart hva han egentlig beklager. Det viktigste for oss er å bringe korrekt informasjon ut til publikum, og da må vi kunne stole på at politiet gir nødvendig fakta. Det opplevde vi at vi ikke fikk denne gangen, sier ansvarlig redaktør Hanna Relling Berg i Sunnmørsposten om Amdams kritikk.

Forsto at det var helseoppdrag

I dialogen mellom Amdam og flere journalister i Sunnmørsposten, prøvde operasjonslederen å få fram at dette handlet om et helseoppdrag og at politiet ikke hadde lagt mannen i bakken for å pågripe ham.

– Vi forstod at det var et helseoppdrag, og ikke en pågripelse. Det problematiske er at Amdam gjentatte ganger slår fast at politiet ikke har lagt mannen i bakken, og han svarer unnvikende når vi prøver å finne ut hvem som fysisk gjorde det, sier Relling Berg.

Dette bidro til at avisen publiserte en beklagelse der de skrev at det ikke medførte riktighet at politiet hadde pågrepet og lagt mannen i bakken.

– Det siste var direkte feil, og den feilen kunne vi lett ha unngått dersom Amdam hadde gitt oss den informasjonen vi ba om, sier redaktøren.

– Ryktene florerer

I etterkant av dødsfallet dukket det opp en rekke bilder og videoer som viste hendelsen, som fant sted på åpen gate. I dagene etter hendelsen ble disse publisert i flere medier, deriblant Sunnmørsposten.

– I hvor stor grad ble Sunnmørspostens videre dekning preget av videopptakene av hendelsen?

Videoen viser at det var politiet som la mannen fysisk i bakken.

– Videoen viser at det var politiet som la mannen fysisk i bakken. Dette opprører mange, fordi de tror avisa prøver å dekke over en hendelse der politiet er involvert. Det stemmer selvsagt ikke, men når informasjonen er mangelfull, blir det ryktene som florerer. Vi finner derfor fram til vitner til hendelsen, blant annet en av dem som hjalp politiet å legge mannen i bakken. Deretter publiserer vi saken om at politiet nektet for å ha lagt mann i bakken, mens videoen viser noe annet, sier Relling Berg.

– Unnlot å oppklare misforståelse

Operasjonsleder Amdam er spesielt kritisk mot en kommentar som Sunnmørsposten publiserte en uke etter hendelsen.

Der skriver ansvarlig redaktør blant annet at det «er alvorlig at ansatte i politiet desinformerer publikum», og stiller spørsmål ved om politiet hadde erkjent og beklaget feilinformasjonen dersom hendelsen ikke hadde vært dokumentert på video.

På dette tidspunktet hadde politiet - både ved politimesteren, Amdam selv og hans nærmeste leder - beklaget den dårlige kommunikasjonen med Sunnmørsposten i avisen, og understreket at politiet ikke hadde noe å skjule.

– Hva var årsaken til at du likevel i en kommentar en uke etter hendelsen kaller dette for desinformering?

– Vi oppfattet at vi ble desinformert, når vi gjentatte ganger ble fortalt at politiet ikke hadde lagt noen i bakken – når de beviselig hadde gjort det. Ved å la være å opplyse om at det var politiet som fysisk la mannen i bakken, unnlot operasjonslederen å oppklare en åpenbar misforståelse, som igjen førte til at våre lesere ble feilinformert, svarer Relling Berg.

– Nødvendig for tilliten

Hun understreker at det er «svært bra» at politiet kom med en tydelig beklagelse, og sier at det ikke er slik kommunikasjonen skal være.

– Dette er helt nødvendig for å gjenopprette tilliten.

Ni dager etter hendelsen ble Sunnmørsposten oversendt lydloggen fra hendelsen.

Når det gjelder lydloggen, bekrefter den vår dekning av hendelsen.

– Når det gjelder lydloggen, bekrefter den vår dekning av hendelsen. Det stadfester også operasjonsleder Erik Steen Mikalsen i dette intervjuet, sier Relling Berg, om intervjuet der politiet beklager kommunikasjonen.

Hun peker på at det mest oppsiktsvekkende med lydloggen er at «Amdam sier han vil begrense informasjonen til Sunnmørsposten fordi vi legger sakene i pluss, og ikke åpent tilgjengelig for alle».

– At en politileder har en sånn holdning til redaktørstyrte medier som er avhengig av abonnementsbetaling er rystende. Han sier at han vil prioritere å gi NRK opplysninger siden de ikke har betalingssaker. Disse uttalelsene kunne vi ha valgt å lage sak på i januar. Men siden politiet kom med en så tydelig beklagelse, valgte vi å la det være.

Powered by Labrador CMS