Tar alle politiets M12-ribber ut av tjeneste etter granskning

Gjennomgang avdekket flere avvik ved Vest politidistrikts M12-rib. Politiet tar ingen sjanser, og besluttet at alle M12-ribber tas ut av tjeneste inntil videre.

RIB: Den svenske båtprodusenten Marell har levert seks M12-ribber til politiet. Nå er alle tatt ut av tjeneste.
Publisert Sist oppdatert

Politiets Fellestjenester (PFT) så seg nødt til å hente inn et eksternt selskap for å rydde opp i feilene med politiets nye M12-ribber, etter flere forsøk på reparasjon fra den svenske båtprodusenten Marell. 

Det var Vest politidistrikts M12-rib som skulle grundig gjennomgås. 

Nå er det klart at gjennomgangen har avdekket flere avvik. 

«Politiet vet ikke om disse avvikene kan berøre alle de seks båtene av denne typen, og har derfor besluttet at alle tas ut av tjeneste inntil videre», skriver politiet i en pressemelding. 

Den tekniske gjennomgangen ble utført av det eksterne firmaet Synfaring AS, etter at politiet oppdaget tekniske problemer med båten i Vest politidistrikt. Men det er ikke bare i Vest det har vært problemer med M12-ribbene. 

I fjor sommer avslørte Politiforum at alle M12-ribbene som var tatt i bruk hadde behov for feilretting eller reparasjon.

Ett år etter at de ble levert, var det fremdeles problemer med to av de nye politibåtene. Dette gjaldt båtene i Vest og Oslo. Bensindamp i førerhuset, har vært det største problemet. 

LES OGSÅ: Dette skal granskes ved politiets problembåter − og dette vil det koste

- Handler om konstruksjon og utrustning

– Det er pekt på foreløpige funn som handler om konstruksjon og utrustning av båtene. Dette må vi blant annet se i sammenheng med forskriftskrav, og inntil vi får gått gjennom funnene med Marell Boats AB og Synfaring, kan vi ikke gå ut med ytterligere detaljer, sier Truls Nygaard Djupvik, seksjonsleder for transportmidler i Politiets Fellestjenester (PFT). 

Nå vil PFT vil gå nøye gjennom de foreløpige funnene sammen med Marell og Synfaring AS. 

Torgeir Haugen, leder for politioperativ seksjon i Politidirektoratet, sier at sikkerheten til mannskapene og forsvarlig drift til sjøs kommer i første rekke. 

– Inntil vi får sett nøyere på hva denne gjennomgangen har avdekket var det nødvendig å midlertidig ta båtene ut av tjeneste. Det er uheldig. Vi hadde håpet å styrke beredskapen vår til sjøs med disse båtene og nå er denne styrkingen satt på vent. Vi ser nå på hvor fort vi klarer å rydde opp og om vi eventuelt må gå inn med kompenserende tiltak, sier Haugen, i en pressemelding. 

Politiet opplyser videre at når rapporten fra det eksterne kontrollforetaket er sluttført og leverandøren har fått mulighet til å svare på avvikene, vil politiet gjøre en vurdering av videre drift av båtene av typen Marell M12. 

LES OGSÅ: Fortsatt trøbbel for politibåtene

Powered by Labrador CMS