VR-teknologi brukes ikke til tross for «enormt stor verdi»
I 2022 resulterte et millionprosjekt i en anbefaling om å utvikle teknologi for virtuell virkelighet (VR) nasjonalt i politiet. Likevel benyttes ikke teknologien i trening i dag.
I 2019 satte Trøndelag politidistrikt i gang et prøveprosjekt for å se om det var mulig å lage en VR-simulator som kunne effektivisere politiets trening, både skytetrening, og ulike scenario som politiet løser bevæpnet.
Prosjektet fikk én million kroner i støtte fra Innovasjon Norge.
I evalueringsrapporten ble det anbefalt å ta utviklingen videre på et nasjonalt nivå.
Likevel benyttes det ikke VR til trening i Trøndelag politidistrikt i dag, får Politiforum bekreftet.
I dag brukes en simulator for skytetrening på bachelorutdanningen på Politihøgskolen (PHS). Ellers finnes det ikke et helhetlig og systematisk tilbud for å trene med VR-briller for politifolk i dag.
- En enormt stor verdi
Espen Dahlen-Lervåg jobber med etter og videreutdanning på Politihøgskolen i Stavern.
Politioverbetjenten bestemte seg for å skrive en masteroppgave om trening med VR-briller, etter å ha undersøkt utnyttelsen av teknologien i egen etat.
Masteroppgaven tar utgangspunkt i politidistrikter og politiansattes erfaring med bruk av VR-briller.
Konklusjonen var at informantene så en nytteverdi av teknologien.
Politioverbetjenten sier brillene både ga motivasjon og glede under trening.
- Man har det gøy når man trener og har lyst til å trene, sier han.
Han sier det blir mindre og mindre argumenter mot bruk av VR, da teknologien stadig blir bedre og mindre begrenset.
- VR-trening er også ekstremt tilgjengelig, som gjør at man kan tenke nytt rundt trening. Man kan fortsatt være en ressurs som kan rykke ut om du trener, du kan til og med trene på natta.
Ikke alle situasjoner er like lett å trene på, men gjennom VR er det lettere å eksponere seg for trusler og stresse sansesystemet, forteller Dahlen-Lervåg.
- Med VR-briller gjør sanseinntrykkene at kroppen ikke klarer å bearbeide at det ikke er en reell situasjon man står i, sier han.
Kan spare penger
VR som treningsalternativ gir også store muligheter for å spare penger.
- Kostnadseffektiviteten er den som skiller seg aller mest ut. Effektiviteten gjør at folk kanskje ikke må reise så mye på trening og at man kan frigjøre instruktørkapasititet til å gjøre den realistiske treningen enda bedre, legger han til.
Politiets el-pistoler har kassetter som kun kan avfyres én gang før de må byttes. Derfor er disse pistolene et godt case for VR.
Selskapet som produserer el-pistolene har allerede utviklet et VR-program for trening, uten at det er kjent om dette er noe norsk politi vil ta i bruk.
Dahlen-Lervåg oppfatter at det på PHS både er velvilje og ønske om å ta i bruk VR-teknologi generelt, men at prosessen tar tid.
- Vurderes fortløpende
I dag har Politihøgskolen en simulator for operativ trening.
Svein Eikemo Graue ved PHS forteller at Politihøgskolen i sin strategiplan for perioden 2022-2025 har tanker om å bruke mer digitale løsninger, der VR-briller er en av mange muligheter.
- Vi ser også på mulighet for å bruke mer simulatortrening, sier han.
PHS har allerede mulighet til å implementere elektrosjokkvåpen i dagens simulator-løsning, forteller politiinspektøren.
- Videre har flere ansatte som har vært og sett på ulike VR brille løsninger og dette vurderes fortløpende, legger han til.