Politiforum tester:
En venn i vinternatten
Denne soveposen har vært ute ei vinternatt før.
Det gir en dypere glede å kunne mestre overnatting ute når det blir kaldere i været. Og det er bestandig litt spennende å krype ned i posen, og kjenne varmen bre seg mens primusen holder selv den mest hustrige vinternatten i sjakk utenfor teltveggen.
Det er når primusen slokkes, pannelampa legges klar i lomma på teltet og mørket senker seg, at sannhetens time for soveposens varmekapasitet trer frem. Holder soveposen deg varm, sover du godt og har gode krefter til dagen etter.
Men hvis du ved fire-femtiden om morgenen kjenner at det blir kaldt rundt føttene, og at kulda siger inn, kommer angeren. Over at man ikke kjøpte en litt varmere pose.
Vi har prøvd Helsports Alta Xtrem med fiberisolasjon. Den gir omtrent samme isolasjon som en dunpose som koster det dobbelte. Ulempen er at vekta også er dobbel. Fordelen er at en fiberpose tåler fukt mye bedre uten at den mister den isolerende egenskapen, og at den tåler røffere bruk.
Soveposen er har et behagelig stoff og fin passform. Ei lomme bak hodet holder fleecejakka på plass som pute. Yttertrekket har vanntettegenskaper, og glir lite mot underlaget. Pakkevolumet er overraskende stort selv ved bruk av kompresjonstrekk, og bidrar til at vintersekken fort bør være 110 liter på en tur.
Vi har testet soveposen på en femdagers tur ut fra Rondane. I 14 kuldegrader oppe på snaufjellet, ble det litt kjølig på føttene, selv med ulltrøye, stillongs og ullsokker på beina. Den angitte komforttemperaturen på -16 stemmer nok ganske greit.
Til røft politibruk ute på spaningsoppdrag eller ute på redningsøvelser, tror vi dette ville være et godt valg. Et tips er å bruke en lakenpose av god kvalitet. Da kan man bedre soveposens isolerende egenskaper med opp mot 10 grader, og samtidig slippe å vaske soveposen så ofte.
Les flere tester her.