Tidligere justisminister: Mener Kongsberg-saken ble skjevt dekket
Det kom frem under dagens diskusjon av saken i Kringkastingsrådet. NRKs etikkredaktør mener politidirektørens «skakende»-uttalelse preget mediedekningen.
I dag diskuterte Kringkastingsrådet NRKs mediedekning av Kongsberg-saken.
Rådsleder Snorre Valen sier han leser klagene som har kommet inn som en generell klage mot mediedekningen av rettssaken, og at NRK blir trukket frem som ett av disse mediene.
Klagene går på at dekningen er skjevt fremstilt. I starten av saken kalte NRK den «politivold-saken», da det var dette politimannen var tiltalt for.
Dette ble ifølge NRK senere endret, for å ikke skape et partisk bilde som kunne virke forhåndsdømmende.
En politibetjent fra Sør-Øst politidistrikt ble tiltalt av Spesialenheten for grov kroppskrenkelse ved en pågripelse på en bensinstasjon i Kongsberg sentrum i oktober i fjor.
Politimannen ble frikjent i tingretten, men Riksadvokaten anket dommen i juli.
Saken fikk mye oppmerksomhet fra mediene.
Minnet om uskyldspresumpsjonen
Ett av rådsmedlemmene som ga klagerne medhold, var tidligere justisminister og Frp-politiker Anders Anundsen.
Han argumenterte for at dekningen i forkant av rettssaken var så skjev at leserne ikke kunne forvente seg et annet utfall enn en domfellelse. Han pekte ikke bare på NRK, men hele mediedekningen.
Hvis man ser på den redaksjonelle dekningen av saken i forkant, så er den gjennomgående ganske skjev.
Anders Anundsen, rådsmedlem
– Det synes jeg er en ganske alvorlig anklage mot NRK, som jeg faktisk mener det er grunnlag for. For hvis man ser på den redaksjonelle dekningen av saken i forkant, så er den gjennomgående ganske skjev.
Han mener det er krevende for leserne å få med seg at uskyldspresumpsjonen også gjelder polititjenestemenn - altså at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist.
Anundsen mener NRK har et stort ansvar som allmenkringkaster for å sikre at dette blir forstått, og at denne jobben ikke ble gjort godt nok.
– Jeg mener NRK gjennomgående har bidratt med det motsatte, fortsetter han.
Han trekker frem kommentaren til krimkommentator Olav Rønneberg, med tittelen «Dommen blir neppe stående», som et eksempel på skjev dekning, og mener NRK må gå i seg selv på hvordan journalister ordlegger seg og fremstiller slike saker.
– Det er en krevende sak, og det er viktig å holde rettssikkerhetsfanen høyt her, det mener jeg NRK ikke gjorde, sier Anundsen.
Han mener også at mediene må huske på at det er et menneske bak makta, og at kritikken i sakene ikke rammer den men heller personen. Han mener derfor mediene må være ekstra varsomme.
Også rådsmedlem Trude Drevland ga NRK og mediene kritikk.
– Jeg har nærmest hatt hjertetrøbbel underveis i måten saken er blitt presentert på. I hele sin bredde i norsk presse har det ikke vært særlig eleganse i presentasjon på forhånd i denne saken, sa hun.
En krevende sak å balansere
Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK svarer med at han er helt enig i at saken ble ensidig fremstilt i NRK og andre medier, særlig i starten av medieomtalene.
Det henger også sammen med Dagbladets video av hendelsen.
– Den er jo sterk, og den former jo et bilde nærmest uavhengig av hva vi sier og skriver om saken, sier Kalbakk.
Saken har vært krevende å balansere sier han, spesielt da NRK var i kontakt med kilder tidlig i saken:
– Det var en massiv fordømmelse av politimannen, også fra egne rekker. Politidirektøren rykket ut og sa videoen var «skakende», denne saken er egnet til å svekke tilliten til politiet og så videre.
Dette går mot normalen da NRK skriver om kritikk mot politiet, nevner Kalbakk.
Flere politikere kom også med kritiske uttalelser til hendelsen.
Dette gjorde det vanskeligere å balansere vektingen tidlig i saken, forklarer etikkredaktøren.
Men etter hvert kom det frem flere nyanser:
– Blant annet da fagforeningen rykket ut og andre politifolk, etter hvert kom også politimannen selv på banen gjennom sin forsvarer, legger han til.
Bjørnland tok ikke selvkritikk
Redaktør for NRK Nyheter, Katherine Hammerstad, understreker også at NRK har forsøkt å innhente forskjellige kilder for å belyse saken fra andre ståsteder, og få frem flere nyanser.
– Men om det etterlatte inntrykket er noe annet må vi jo ta det til oss og selvfølgelig være ekstra opptatt av dette i den videre dekningen av saken, for den er jo ikke over, sier hun.
Politiforum skrev i juni om at Politidirektør Benedicte Bjørnland ikke vil ta selvkritikk for egen håndtering av den såkalte «politivold-saken», der hun brukte karakteristikken «skakende» om videoopptaket av pågripelsen i Kongsberg i oktober i fjor.
– Det var en beskrivelse av min personlige reaksjon av å se videoen - som vanlig samfunnsborger gjorde denne et sterkt inntrykk på meg. Det gjorde den også på mange andre. Samtidig har jeg vært meget tydelig i de intervjuene jeg har gitt til blant annet NRK og TV2 om at jeg hverken kan, eller skal, ta stilling til straffesaken mot polititjenestepersonen. Denne saken skal behandles av domstolen, og jeg legger til grunn at den vil bli forsvarlig behandlet og grundig belyst der, svarte politidirektør Benedicte Bjørnland da via en e-post.