Nødetat-padel: - Spillerne er alt fra etterforskere til gamle operasjonsledere
To ganger i uka møtes spillere fra blålysetatene i Oslo for å spille padel. Her får ansatte fra politi, ambulanse og brann anledning til å bli kjent før de plutselig kan møtes ute på oppdrag.
Inne i en padel-hall på Rødtvet beveger mange svette kropper seg frem og tilbake på det som minner om tennisbaner. Uniformene er byttet ut med treningsklær og joggesko. Her inne finnes ingen stjerner på skuldrene. I dag er det match-dag.
Initiativet kommer fra en politimann. Christian Bergh (36) bestemte seg for å ta ett års permisjon fra jobben i Oslo-politiet da tilbudet om å ha ansvar for et nytt padel-senter kom fra gjengen i Nordic padel. Det er ikke tilfeldig at han ble spurt, da han er tidligere Norgesmester i tennis, og dermed har mye erfaring fra racket-sport.
Det er mye likt mellom tennis og padel, forteller han. Men kanskje er det enda bedre for de uten erfaring, da man raskt vil kjenne på mestring.
– Det er ikke vanskelig å komme opp på et nivå hvor du kan ha det gøy. Og så er det selvfølgelig noen som er større talenter enn andre. Men de fleste som kommer har ikke spilt så mye padel tidligere. Så det oppfordres til at nybegynnere er velkomne, det er lavterskel for alle, sier Bergh.
– Misliker trening
På padelbanen møtes både godt trente, og de som hater trening. På en vanlig treningsdag er kjønnsbalansen relativt jevnt fordelt, og det er også ganske likt representert mellom etatene, ifølge Bergh.
– Her kommer både herrer og damer i alle aldre. Det kom også noen studenter forrige uke. Spillerne er alt fra etterforskere til gamle operasjonsledere, til folk som jobber ute, på kontor…det er alle, sier han.
De som kommer, er stort sett aktive mennesker og i god form. Men det er også de som ikke har trent så mye fra før. Kristoffer Ulstein sitter vanligvis i en kontorstol og prater i telefon store deler av dagen, da han jobber som medisinsk operatør på AMK i Oslo. Han synes det er fint å se folk fra de andre nødetatene utenom jobb. Og ettersom han sitter mye i telefonen, er det hyggelig å se ansikter, sier han.
Men noen treningsnarkoman som øver til birken med to dekk på slep – det er han ikke.
– Jeg er en person som misliker trening sterkt. Så sånn personlig har jeg funnet en aktivitet jeg synes det er gøy å holde på med. Jeg sitter i en kontorstol og prater i telefonen hele dagen, så jeg merker at jeg møter en annen fysikk her med brann- og politifolk som løfter på folk og fe, sier han med et smil.
Løser oppdrag bedre
Bergh ble motivert til å arrangere egne treninger og turneringer for nødetatene siden han brenner for sporten og ville sette i gang med noe han har forutsetning for å lære bort. Etter et innspill om at det fantes et lignende tilbud i Sverige, laget han en lukket Facebook-gruppe for de som ville være med i desember i fjor. Siden da har antall medlemmer i gruppa vokst kraftig, fra kun 10 til cirka 1400.
– Og så er jeg glad i å arrangere ting og den sosiale biten. Det å skape relasjoner er viktig på jobb i politiet også. I tillegg skapes det relasjoner på tvers av etatene, men også innad i politiet. Det tenker jeg er viktig. Folk blir kjent på en annen måte, sier han.
Når man prater med spillerne spredt rundt omkring på de forskjellige banene, er det nettopp dette som går igjen. Det å møtes i en annen setting enn under oppdrag, fører med seg verdi til den dagen det faktisk smeller.
– Det var noen som var her og spilte og som møttes på et oppdrag ute, og de fortalte at de løste det oppdraget på en bedre måte fordi de kjente hverandre fra padel. Kommunikasjonen var bedre, de hadde sett hverandres ansikter, og så har jeg skjønt at padel også er en snakkis. Så da har man et samtaletema når man møtes, forteller politimannen.
Innsatsleder i Oslo politidistrikt, Brian Skotnes, gir Kristian skryt for initiativet med å arrangere padel for blålys-etatene. Og selv om han synes det er en givende og artig sport, hadde han ikke peiling på hva padel var før han ble med å spille selv.
– Padel har lenge vært snakket om uten at jeg har hatt peiling. Men det er god trening som ikke er så hardt for kroppen, så det er veldig lett å komme inn i og man lærer det fort. Man får godt utbytte av treningen, forteller han.
Brann i best form
Padel er positivt for både kropp og jobben, fortsetter innsatslederen. Det å møtes utenfor jobb gjør at man ufarliggjør hverandre, og skaper mange synergieffekter.
– Med en gang man er på fornavn med folk, samhandler man på en helt annen måte, sier Skotnes.
Det er tydelig at sporten gir mestringsfølelse blant spillerne. Kommentarene sitter løst og svetteperlene pipler frem. Bergh sier han ikke vet om noe lignende tilbud der alle tre nødetater er samlet slik som de er her. Sporten passer også bra for å være sosial, da man spiller to mot to, mener han.
– Hvem av etatene er i best form da?
– Jeg vil kanskje trekke frem brann. De har de ivrigste spillerne og har også vært med på Nordisk mesterskap. Men det er ganske likt mellom etatene, svarer Bergh humoristisk.
En svett brannkonstabel stikker hodet ut fra en av padel-banene. Daniel Tomulevski sier han synes det er kjempebra å få nye venner som vet hva det å ha en jobb som innebærer blålys handler om.
– Jeg synes det er et kjempebra tiltak, og vi blir kjent på kryss og tvers. Vi møter hverandre på gata og da er det er lettere å ha dialog og samarbeide. Man har et ansikt og et navn, sier han.
I tillegg blir skillelinjene mellom nivåene i etaten visket ut.
– Når vi kommer inn her er alle like fra øverste til nederste person, hele linja er på samme nivå og det blir en annen setting. Vi vokser sammen, avslutter han.
LES OGSÅ: Fysisk trening for patruljeansatte i politiet – et arbeidsgiveransvar