Trusselnivået heves: Politiet bevæpnes over hele landet

Politidirektør Benedicte Bjørnland har besluttet at innsatspersonell over hele landet skal være bevæpnet.

Politidirektør Benedicte Bjørnland.
Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for beslutningen er en oppdatert trusselvurdering fra Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), melder Politidirektoratet (POD) i en pressemelding.

«PST hever terrortrusselnivået i Norge fra moderat til høy som følge av den pågående eskaleringen av konflikten i Midtøsten. Det er først og fremst trusselen mot jødiske og israelske mål som er ytterligere skjerpet», skriver POD.

− PST beskriver en alvorlig og spent situasjon i Midtøsten. Økt sannsynlighet for forsøkt på terror i Norge er en situasjon politiet tar på største alvor, og vi har en rekke tiltak for å trygge befolkningen og sikre en best mulig beredskap, sier politidirektøren i pressemeldingen.

Trusselnivået heves nå til nivå 4 på skalaen som går til 5.

Bevæpner innsatspersonell

Et av tiltakene som innføres, er at innsatspersonell over hele landet skal være bevæpnet med virkning fra nå.

− Bevæpning er et tiltak som iverksettes på bakgrunn av det økte terrortrusselnivået i Norge. Beslutningen bygger på at politiet skal kunne kan gå raskere til aksjon ved et eventuelt terrorangrep for å avverge, begrense skadeomfanget eller stanse et pågående angrep, sier Bjørnland.

– Den nasjonale bevæpningen varer i utgangspunktet i fire uker, sier hun til Aftenposten.

– Det er for at våre mannskaper skal være i stand til raskt å kunne respondere på et lavskala terrorangrep som skjer uten forvarsel mot myke mål, og hvor sekundene teller for å skadebegrense og berge liv, sier hun videre.

Uavklart situasjon

På en pressekonferanse tirsdag ettermdidag sier assisterende sjef i PST Inga Bejer Engh at trusselnivået ble hevet tirsdag på grunn av en uavklart situasjon.

– Vi står i en uavklart situasjon som er i stadig utvikling. Vi har ikke informasjon om konkrete planer, sa Engh på en pressekonferanse i sammenheng med at trusselnivået i Norge ble hevet fra moderat til høyt nivå.

– Vi jobber med å få avklart den usikre situasjonen vi står i nå, sa Engh videre på pressekonferansen.

Følger miljøer

På pressekonferansen listet politidirektør Bjørnland opp flere tiltak som blir gjennomført som følge av at trusselnivået har gått fra moderat til høyt tirsdag.

– Vi vil ha flere synlige og ikke synlige tiltak rettet mot å beskytte israelske og jødiske interesser i Norge, sa hun.

Bjørnland sa at eksempler på tiltak er økt etterretning, økt tilstedeværelse og patruljering på arrangementer og økt aktivitet på grensen, i tillegg til generell bevæpning.

På pressetreffet sa politidirektøren at de vil følge ekstra godt med på noen miljøer.

– I tiden framover vil vi ha økt oppmerksomhet rettet mot at statlige aktører kan bruke kriminelle nettverk for å utføre terrorhandlinger, og hvilke konsekvenser dette bør få for politiets innsats mot disse miljøene, sa hun.

Flere jødiske høytider i oktober

På pressetreffet sa PST at trusselnivået heves på grunn av eskaleringen av krigen i Midtøsten, samt at det i oktober er flere jødiske høytider. Fredag neste uke starter høytiden jom kippur, men politidirektøren vil ikke si konkret hvilke sikkerhetstiltak som vil gjennomføres i forbindelse med dette.

– Vi vil ha økt årvåkenhet og oppmerksomhet rundt jødiske og israelske interesser gitt dette trusselbildet. Vi skal sikre jødiske og israelske interesser i hele landet, sier hun til NTB.

Befolkningen kan i tiden fremover være ekstra oppmerksomme, men PST ønsker ikke at Norges innbyggere skal kjenne på frykt, sier Bjørnland.

– Jeg tenker at folk skal fortsette å leve som vanlig. Men våkenhet i befolkningen er helt greit uten at man skal gå rundt og være redd. Det skal vi ikke bidra til, sier politidirektøren til NTB.

Powered by Labrador CMS