Nye uniformsbukser skaper reaksjoner

Refleksen på uniformsbuksene skal flyttes opp på låret. Det har skapt stor diskusjon og flere reaksjoner blant brukerne av uniformen.

For noen uker siden skrev Politiforum om at refleksen på uniformsbuksene til politiet skal flyttes opp på lårene. Kommunikasjonsdirektør i Politiets fellestjenester, Espen Strai, uttalte til Politiforum at årsaken er at bukse og jakke skal fremstå som en helhet etter innføring av de nye politijakkene. Endringen på uniformsbuksene har ført til sterke reaksjoner i sosiale medier, og flere er negative til endringen. 

Vil bli senere oppdaget

Politimannen Frank i Sør-Vest politidistrikt reagerer på flere ting ved endringen i reformen. På Facebook skriver han: 

«Gummien på innsiden av linningen er fjernet slik at uniformskjortene nå vil skli opp, de ekstra hempene man kunne låse fast utstyrsbeltet med er fjernet, de vanlige bukselommene er gjort mindre slik at de som har tjenestetelefon med mursteindeksel vil få dårlig med plass, skrittet i buksen er forkortet slik at det er dårligere plass for oss menn, refleksen er flyttet på slik at man ikke kan brette buksa over for de oppdragene man vil skjule refleksen og lys fra en bil vil treffe refleksen senere enn før slik at en politimann langs veien vil bli senere oppdaget. Var det noe jeg glemte?».

Til Politiforum sier han at han synes den forrige buksa var bedre. 

 — Jeg lurer på hvorfor de tar et nokså bra produkt og lager noe nytt, uten å se på hva som fungerte med det forrige produktet. Har noen operative tjenestepersoner i det hele tatt testet den nye buksa, eller har de bare fått en god pris på en bukse «tilsvarende» den gamle og hoppet på tilbudet, spør politimannen.

 

Upraktisk og trafikkfarlig

Også andre har kommentert den nye plasseringen av refleksene. De nye buksene beskrives blant annet som idiotisk og lite gjennomtenkt. 

 — Ved å flytte den opp til lårene økes den fysiske slitasjen på trykkfargen (og refleksen) når man sitter på den. Blir spennende å se om trykkfargen sitter godt nok etter hvert, skriver én person. 

 — Direkte trafikkfarlig tilbakesteg. Et eksempel på at HMS og positive brukererfaringer med den forrige buksa ikke følges opp. Kun design foran praktisk bruk og vern om arbeidstager. Refleks skal sitte så langt ned som mulig for tidlig oppdagelse da billys treffer nederst på lang avstand. Nå blir tjenestepersoner oppdaget senere på mørk vei. Hvis strikken som holder skjorta nede og hemper og lommer endres og tas bort er det rett og slett idiotisk. Dette har INGEN politiutdannet vært med på å avgjøre, skriver Harald Klemmetsen, politioverbetjent ved trafikk- og sjøtjenesten i Oslo. 

Annet utstyr kan benyttes

Seksjonsleder for Uniformer og bekledning i Politiets Fellestjenester (PFT), Elisabeth Stø Flatla, sier til Politiforum at PFT har et tett samarbeid med brukerne i sine anskaffelser og prosjekter. 

Ved utvikling av en ny T2-bukse etterlyste brukerne blant annet bedre bevegelighet, en smalere buksemodell og en farge som tilsvarer den nye politijakken. Dette er innspill som er ivaretatt i den nye modellen.

 Har dere vurdert trafikksikkerheten ved å flytte refleksen på buksen? 

Refleks i knehøyde mottar godt med lys fra billykter. Nå er refleksen på buksen flyttet opp fra leggen til overkant av kneet, i nedkant på lårlommene. I politiets uniformsportefølje er både trafikkvest (klasse 2) og refleksjakke (klasse 3) tilgjengelig ved behov for større grad av synlighet i situasjoner hvor det er nødvendig. 

Flatla påpeker at andre uniformsprodukter kan benyttes dersom oppdraget krever at refleksen på buksen ikke skal være synlig. 

Tar med oss tilbakemeldingene

De nye uniformsbuksene har høstet mye kritikk fra brukerne. Blant annet har tilbakemeldingene handlet om at uniformsskjortene vil skli opp, at man ikke kan låse fast utstyrsbelter i ekstra hemper og at lommene er gjort mindre. Stø Flatla sier at den nye buksen vil ha elastikkregulering i linningen slik at skjorta vil holdes fast. Utstyrsbeltet vil kunne brukes utenpå jakka, og buksemodellen er blitt smalere. 

Hva tenker dere om at så mange brukere av uniformen har kommet med negative reaksjoner på de nye uniformene? 

 Alle tilbakemeldinger fra brukere er noe PFT tar med seg i videre utvikling av uniformer og utstyr. Brukere er med og tester ut produkter, kommer med tilbakemeldinger i brukermøter og brukerundersøkelser. Vi vet at uniform engasjerer og at endringer blir lagt merke til. PFT jobber hele tiden for at våre brukere skal ha gode produkter som er tilpasset tjenesten. Vi samarbeider tett med brukerne og vurderer alle tilbakemeldinger i våre evalueringer av produktene og i fremtidige prosjekter, avslutter Stø Flatla.

Powered by Labrador CMS