Vil reformere canadisk politiutdanning etter modell fra Politihøgskolen

Kriminologiprofessor Temitope Oriola mener politiutdannelsen i Canada må reformeres – og peker på Norge.

Trening på Politihøgskolen.
Publisert

Med to dagers mellomrom skjøt og drepte canadisk politi en 17-åring og en 24-åring i november i fjor. De dødelige skuddene ble løsnet i Manitoba-provinsen øst i landet, og utløste en debatt om kvaliteten på politiutdanningen.

Temitope Oriola.

I dag er politiutdanningen i delstatshovedstaden Winnipeg 36 uker lang, mens politibetjenter i Canadas ridende politi må gå gjennom en 26 uker lang opplæring, etterfulgt av seks måneders praksis.

– Er dette rimelig nok tid til å trene opp mennesker i å bruke makt og skytevåpen? spør kriminologiprofessor Temitope Oriola i et nyhetsinnslag hos CBC – Canadas versjon av NRK.

Svaret, mener han, er å se på utdanningsmodellen til politiet i Finland og Norge.

– Veldig positivt

Innslaget på CBC bruker en rekke videoklipp fra Politihøgskolen (PHS), og forteller om hvordan norsk politi vektlegger kommunikasjon og har fokus på deeskalering.

Å bli lagt merke til utenfor Norge, ser vi på som veldig positivt.

– Våre ambisjoner for Politihøgskolen er at vi skal være en internasjonalt anerkjent politiutdanning, både på forskning og undervisning. Så det å bli lagt merke til utenfor Norge, ser vi på som veldig positivt, sier Asle Makoto Sandvik.

Han er instituttleder for fellesoperative fag på PHS, og ble – sammen med førsteamanuensis Rune Glomseth – intervjuet på CBC.

– Jeg var kanskje ikke helt klar over størrelsen, men dette er jo en del av rollen. Jeg synes det er veldig positivt at de tar kontakt, og veldig bra for Politihøgskolen at vi får vise fram det vi gjør. En viktig del av det vi driver med er også formidling, både nasjonalt og internasjonalt. Vi ønsker å vise fram det vi mener fungerer bra på Politihøgskolen, sier Sandvik.

Skjermdump fra canadiske CBC News.

Har stor tro

Overfor CBC peker kriminologiprofessor Oriola på at lengden og kvaliteten på den norske politiutdanningen er en av årsakene til at norsk politi bruker makt og skytevåpen i langt mindre grad enn canadisk politi.

PHS har i dag allerede mye samarbeid med andre politiskoler, spesielt i Europa, og også på det politioperative området. Hvorvidt det kan bli aktuelt med et samarbeid med canadisk politi, har ikke Sandvik noe svar på.

Asle Makoto Sandvik.

– Foreløpig er dette kun et medieoppslag. Per i dag har vi ikke noe samarbeid med canadisk politi, men det er klart at det også er interessant, sier ha.

Instituttlederen fikk spørsmål om han hadde noen anbefaling til canadisk politi.

– Det er det vanskelig for meg å gi. Jeg har ikke god nok oversikt over hva de gjør. Men jeg har stor tro på den norske modellen. Vi utdanner samfunnets maktapparat. Politiet må ha en god og bred ballast, spesielt knyttet til bruk av maktmidler, slik at de kan gjøre gode vurderinger. Jeg tenker det er vanskelig å få inn dette på et halvt år, sier Sandvik.

Powered by Labrador CMS