Yrkesskadesaken: - Utrolig viktig at vi er hørt politisk
Lovendringen i yrkesskadesaken er lagt frem i Statsråd. - Nå kan politifolk trene realistisk med trygghet i at staten som arbeidsgiver stiller opp dersom de blir skadet, sier Linda Verdal i PF.
I dag ble forslaget til lovendring i yrkesskadesaken lagt frem i Statsråd. Mange, blant dem flere politikere, har reagert på at politiansatte som skader seg på trening nektes yrkesskadeerstatning. Den nye lovendringen i Politiloven skal sikre at politifolk og politistudenter får erstatning for skader under pålagt, organisert trening, og testing som inngår i sertifiserings- og vedlikeholdsprogram for innsatspersonell.
- Jeg er veldig glad for at denne lovendringen kommer nå. Dette er en sak vi reagerte ganske kraftig på da vi ble gjort oppmerksom på dette for to år siden, sier stortingsrepresentant Ingunn Foss (H), som er medlem av justiskomiteen på Stortinget.
Utfordringen med dagens lovverk er at det stiller krav om at det må ha skjedd noe uventet for at man skal få yrkesskadeerstatning, og Nav og Statens pensjonskasse mener det ikke er uventet å få skader når man trener på farlige situasjoner. Som Politiforum tidligere har skrevet, har dette i en rekke tilfeller ført til at politifolk som blir skadet under trening ikke får yrkesskadeerstatning.
LES OGSÅ: Nektes erstatning etter skade i arbeidstiden
- Syntes det var urimelig
- Politiets Fellesforbund ba om et møte med regjeringspartiene for to år siden, og hadde med personer som var utsatt for skader, men som ikke fikk yrkesskadeerstatning. Det jeg reagerte mest på er at offentlige tjenestepersoner, som skal holde folk trygge, og som skal gå inn i skarpe oppdrag, noen ganger med sin egen helse som innsats, ikke kan være sikre på at de er dekket av yrkesskadeforsikringen hvis de blir skadet. Forutsetningen for at de kan løse disse oppdragene er at de har øvd på dette, sier Foss.
- Politiet er en offentlig tjeneste som er veldig viktig for alle. At de som gjør denne samfunnsoppgaven med å holde oss trygge ikke var forsikret mot skade når de trener, det syntes jeg var urimelig, sier hun.
Lovendringen vil også dekke skader som skyldes pålagt trening på operative politioppgaver som omfatter maktbruk eller redningstjeneste, og opptaksprøver for innsatspersonell.
LES OGSÅ: Ble påkjørt bakfra under trening - Får ikke yrkesskadeerstatning
- En særegen rolle
Linda Verdal, forbundssekretær i Politiets Fellesforbund og leder av arbeidsgruppen for yrkesskadeerstatning, er glad de er blitt hørt i saken.
Politiets Fellesforbund har arbeidet med å få gjennom en lovendring siden høsten 2018.
- Vi er hørt. Det betyr at våre medlemmer kan gå inn i, og rigge seg for oppdrag med en større trygget. De må ikke selv ta den personlige kostnaden når de skal øve på krevende oppdrag. Nå kan våre medlemmer trene realistisk med trygghet i at staten som arbeidsgiver stiller opp dersom de blir skadet, som følge av yrkesutøvelsen, sier Verdal.
Hun legger til at hun vil berømme det politiske samarbeidet.
- Det er utrolig viktig og bra at vi er hørt politisk. Vi opplever også at vi har fått tverrpolitisk støtte. Stortingspolitikerne ble overrasket da de hørte hvor svak yrkesskadedekning vi hadde, sier Verdal.
Hun er også klar på at det ikke var en selvfølge at dette skulle gå gjennom, siden det er mange yrkesgrupper som ønsker sterkere yrkesskadedekning.
- Vi er blitt hørt på grunn av en særegen rolle i fredstid i Norge, tilsvarende det Forsvaret har i krigstid. Vi har et særegent samfunnsoppdrag som også innbefatter maktutøvelse, som vi må øve på å bruke på den mest nennsomme måten for borgerne. Da er det viktig at vi øver på en realistisk måte, slik at vi er best rustet til oppdraget, sier Verdal.
LES OGSÅ: Yrkesskadesaken: - Vi anser dette lovforslaget som et gjennomslag for politiansatte