Selskapet Palantir leverer dataanalysetjenester til politi og forsvar i flere land. Nå også i norsk politi.
Skjermdump/Palantir.com
Amerikansk «big data»-gigant har signert avtale med politiet verdt 81 millioner kroner
Leverer analyse- og dataprogramvare til forsvar og politi i flere land. Nå entrer Silicon Valley-selskapet manesjen i norsk politi.
24. januar i år: Aksjeselskapet Palantir Technoglogies Norway AS stiftes. Dagen etter er det registrert i Brønnøysundregistrene. Styrets leder oppgis å være Alexander Caedmon Karp, eller Alex Karp, som han oftere omtales som. Han er amerikansk og grunnlegger og sjef for det store selskapet Palantir Technologies, verdsatt til over 20 milliarder dollar.
Selskapet med base i Silicon Valley er en ledende leverandør av programvare for dataanalyse til myndigheter, politi og forsvar. Programvaren Palantir leverer, brukes blant annet til å finne sammenhenger mellom store mengder data på tvers av ulike registre og systemer – til analyse av «big data» – og det benyttes til antiterrorarbeid i blant annet det amerikanske forsvaret.
I løpet av våren har også norsk politi implementert programvaren, etter at de signerte en avtale med Palantir 13. desember i fjor.
LES MER: Med Palantir kan politiet søke gjennom flere hundre fingeravtrykk.
Verdt 81 millioner kroner
Avtalen mellom Palantir og politiet strekker seg over sju år og er verdt 81 millioner kroner. «Oslo, Norway» har også dukket opp på Palantirs liste over sju land i Europa, der det er mulig å søke jobb.
For øyeblikket søker selskapet etter folk til tre stillinger i Norge. To av stillingene er stillinger som «softwear engineer» – dataprogrammerer. Den siste er en stilling som «deployment strategist», en mer prosjektlederlignende stilling. Etter det Politiforum erfarer har Palantir forsøkt å rekruttere ansatte også innad i politiet, som har kompetanse på både datasystemer og norsk politi.
I anbudskonkurransen slo Palantir ut kjente selskaper som IBM og Kongsberggruppen. Teleplan Globe, som har levert tjenester til politiet tidligere, og Wynyard Ltd, et engelsk selskap som spesialiserer seg i analyse av kriminalitet, var også blant de sju selskapene som leverte tilbud. CYBERBIT Ltd og Genus A var de to siste. Det skal bare ha vært Palantir og én eller to av de andre tilbyderne som kunne levere det politiet ønsket seg.
Advokat Carl Christian Marthiniussen i advokatfirmaet Kvale er registrert som kontaktperson for Palantir Technologies Norway AS. Spørsmål fra Politiforum sender han imidlertid videre til selskapets kontakt i Sverige. De er foreløpig ikke besvart.
Skal brukes til internasjonalt politisamarbeid
Palantirs kraftige analyseverktøy skal benyttes til å svare på politiets forpliktelser når det kommer til internasjonalt politisamarbeid. Nærmere bestemt på å gi politiet søketilgang i utenlandske fingeravtrykk- og DNA-databaser, samt å gi andre land tilgang til de norske databasene for det samme.
Tilsvarende skal programmet gi søketilgang i kjøretøyregistre.
Enkelte søkefunksjoner blir tilgjengelige for hele politiet, men det er rundt 100 ansatte som håndterer kontakt med internasjonale aktører som Europol og Interpol, som får tilgang til større deler av Palantir. Hovedtyngden av disse sitter på Kripos, i tillegg til noen få i hvert politidistrikt.
LES MER OM PALANTIR: Med Palantir kan politiet søke gjennom flere hundre fingeravtrykk.