Bildet er et illustrasjonsfoto.
Ruben Skarsvåg
Norsk politi blir case i forskning om seksuell trakassering
Et nordisk forskningsprosjekt skal delvis baseres på arbeidet som er gjort med å forebygge seksuell trakassering i politiet.
Forskerne i det nye, nordiske prosjektet skal undersøke hvordan man kan få flere vitner til seksuell trakassering til å si ifra, skriver Politihøgskolen (PHS) i en pressemelding i dag.
Det er satt av en halv million danske kroner til prosjektet, som har fått navnet «“Speak Up!”: A practice-oriented research project on the prevention of Sexual Harassment (SUSH)».
Ser på det som har blitt gjort i norsk politi
Den norske delen av prosjektet basere seg på det arbidet som allerede er gjort med å forebygge seksuell trakassering i politiet.
– Prosjektet vil se på alt som er blitt gjort i norsk politi i seneste tid og mulige effekter, sier Brita Bjørkelo, professor ved PHS, i pressemeldingen.
Det slo ned som en bombe i politiet da politidirektør Benedicte Bjørnland høsten 2020 gikk ut i Politiforum med bekymringer knyttet til rapporter om seksuell trakassering i etaten.
- Jeg fikk høre om misbruk av posisjon for å oppnå seksuelle handlinger i bytte mot gunstige vakter eller gode referanser. Jeg fikk høre om festkultur – og om såkalt «knulletorsdag» ved B3-leir. Instruktører beordret til undervisning i leir skal ha hatt seksuell omgang med kvinnelige studenter. Dette opprører meg, sa Bjørnland da.
Flere spørreundersøkelser
Artikkelen førte til en større debatt om omfanget av seksuell trakassering i politiet. I en spørreundersøkelse gjennomført av Politiforum samme høst, opplyste 18,3 prosent av kvinnelige politiansatte at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering.
I en senere undersøkelse gjennomført av Politidirektoratet, opplyste 6,6 prosent av de spurte at de hadde blitt gjenstand for uønsket seksuell oppmerksomhet i løpet av de siste 12 månedene.
I kjølvannet av dette, presenterte Politidirektoratet (POD) i fjor høst en liste med sju punkter for å få bukt med seksuell trakassering i etaten. (se faktaboks)
PODs syv punkter
- Seksuell trakassering er tema i møter med sjefer av ulike enheter.
- Temaet tas opp i medarbeidersamtaler.
- Medarbeidere skal gjennomføre dilemmatrening.
- Et elektronisk kurs om retningslinjer i politiet.
- Tydeliggjøring av varslingskanaler.
- Politidistrikter og særorganer har blitt bedt om å lage lokale tiltaksplaner.
- En stor kampanje med seksuell trakassering som fokus skal snart rulles ut.
Politidirektøren pekte da på at det også skulle gjennomføres en ny medarbeiderundersøkelse om temaet i løpet av ett til to år.
Ledes av PHS
Det nye forskningsprosjektet starter i mai og skal gå over 18 måneder. Det er PHS-professor Bjørkelo som skal lede arbeidet, og med seg får hun:
- Førsteamanuensis Eva Gemzøe Mikkelsen, Syddansk Universitet.
- Professor emerita Ulla-Carin Hedin, University of Gothenburg.
- Universitetslektor Linda Lane, University of Gothenburg.
Den norske delen av prosjektet «skal også se på hvordan det kan utvikles måter å jobbe på som kan få vitner til seksuell trakassering til å si ifra om det, og teste ut om det fungerer», skriver PHS i pressemeldingen.
Dette, opplyser de videre, må de søkes om ytterligere midler for å kunne besvare.