Nå kommer pass- og ID-kontor på hjul
De siste årene er det lagt ned over 60 passkontorer. Nå skal to pass- og ID-busser på hjul nå frem til innbyggere i distriktene.
Blant forslagene i politimeldingen, som regjeringen la fram før sommeren i fjor, var at politiet i større grad skal bruke såkalte mobile politiposter. Nå er to mobile pass- og ID-kontorer på plass.
– Det ene mobile kontoret har base i Vest politidistrikt og skal dekke den sørlige delen av landet, unntatt Øst og Oslo politidistrikt. Det andre har base i Troms, og skal dekke de tre nordligste politidistriktene, sier Arne Isak Tveitan, seksjonssjef i Politidirektoratet, i en pressemelding.
Skal evalueres
For å bruke de mobile passkontorene kan man bestille time på politiets nettsider, på samme måte som for vanlige, stasjonære pass- og ID-kontorer. Når du legger inn sted eller postnummer i timebestillingen, får du opp ditt nærmeste kontor, og dersom et mobilt pass– og ID-kontor har stoppested i nærheten, kommer det opp som et alternativ.
– Dette er en helt ny tjeneste, og vi starter i det små for å høste noen erfaringer. Vi legger ut flere stoppesteder etter hvert, sier Tveitan.
Kjørerutene ligger også ute på politiets nettsider, og skal oppdateres fortløpende. Politidirektoratet opplyser at ordningen skal evalueres etter at den har vært i bruk i noe tid.
- Må ha begge deler
I 2018 ble nesten halvparten av pass- og ID-kontorene i Norge nesten lagt ned. Mens det tidligere var 141 passkontorer, er det nå 78.
Da Politiforum skrev om mobile politiposter i fjor, uttalte Jenny Klinge, justispolitisk talsperson for Senterpartiet, at flere mobile politiposter i utgangspunktet var et godt forslag, men at dette ikke må gå på bekostning av antall politistasjoner og lensmannskontorer.
– Jeg mener vi må ha begge deler. Dette kan være et tveegget sverd. Vi er for at politiet skal kunne være i bevegelse, og være der folk er til enhver tid. Men jeg er redd regjeringen vil bruke denne løsningen til å dekke over at de gir for lite ressurser til politiet generelt. På den ene siden har Politidirektoratet est ut, og byråkratiet og konsulentbruken øker, mens på den andre siden skriker politidistriktene og lensmenn etter folk. Jeg er redd for at mobile politiposter fremstår som billige løsninger for å erstatte lensmannskontor, slik at regjeringen i verste fall vil legge ned flere lensmannskontorer, sier Klinge.
Hun legger til at det er fint om man oppretter mobile politiposter der det fremstår som fornuftig.
– Men det må ikke være en måte å legge ned lensmannskontor på, sier Klinge.
LES OGSÅ: Kreativitetens mørke side