Rundt 1200 innbyggere i Nes tente fakler og demonstrerte for lensmannskontoret
Rørende fakkeltog på Årnes på Romerike. Se fakkeltoget og hør hva innbyggerne i bygda sier.
Over 1200 mennesker talte det lokale tellekorpset på Årnes.
Fakkeltoget for å bevare Nes lensmannskontor, som er foreslått nedlagt, trakk langt flere enn forventa. Politimester i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal, fikk se hva innbyggerne mener om måten politireformen kan ramme bygda.
I tillegg til havet av fakler, som har blitt solgt tre for to på de lokale butikkene de siste tre ukene, fikk han overlevert 7189 underskrifter.
– Det er klart det gjør inntrykk. Det var mange som møtte opp og det var i overkant av hva jeg forventa. Det er jo hyggelig for det lokale politiet at innbyggerne slår ring rundt dem. Man kan ikke være upåvirka av det, sier politimester Hasseldal, som har foreslått å stryke Nes lensmannskontor fra kartet.
Lensmannskontoret har fått egen sang
Allsang fylte torget uten for rådhuset, der kommunestyret etter fakkeltoget skulle behandle sitt høringssvar til politimesterens innstilling. For anledningen hadde de skrevet egen sang til lensmannskontoret. Du kan høre den i videovinduet lenger opp i saken.
– Det var varme ikke bare fra hjertene til innbyggerne, men også faklene, smiler Vidar Aasvangen.
Han er politimann og tillitsvalgt på lensmannskontoret. Han vil ikke at lensmannskontoret skal legges ned.
– Jeg hadde håpet på 600. Nå er vi det lensmannskontoret i Norge som har hatt størst fakkeltog.
Også initiativtaker og kommunestyrerepresentant for Venstre, Åse Birgitte Skjærli, var glad.
– Jeg er stolt over sambygdingene mine og engasjementet som er utvist i denne saken. Jeg synes politimesteren holder igjen litt mye, for jeg tror vi vinner denne kampen her.
LES INTERVJUET MED VIDAR AASVANGEN: «Jeg er ikke negativ. Jeg vil bare at folk skal vite hva som skjer».
Buet på politimesteren
Steven Hasseldal, politimesteren i Øst politidistrikt, var tøff nok til å møte de lokale demonstrantene på torget. Han tok imot underskriftene, men sa at han ikke kunne love at hans innstilling om å legge ned lensmannskontoret ble endret.
Da måtte han tåle pipekonsert, før han gikk inn og overvar kommunestyremøtet fra bakerst i kommunestyresalen.
– 1200 møtte opp. Har dere politimestre egentlig oversikt på hva folk ute i distriktene mener?
– Denne aksjonen har jo ballet på seg litt den siste tiden. Men uansett så legger jeg fram et forslag basert på politifaglige vurderinger, og ikke på hva oponionen mener. Det har også vært en arbeidsgruppe bak dette, og de ville faktisk legge ned to lensmannskontorer til, svarer Hasseldal til Politiforum.
Han peker på at det er nødvendig å levere bedre polititjenester, og sier Øst politidistrikt vil spare 10 millioner kroner bare i bygg og eiendom, ved å endre strukturen.
– Og faktisk er det sånn at om vi bare skulle fulgt kjøretidskravet om 45 minutter, så kunne vi klart oss med bare tre enheter.
Politifolk til stede – uten uniform
Hasseldal var den eneste på torget i politiuniform. De politiansatte i Nes var til stede, men i sivil. Etter det Politiforum erfarer, var det en beskjed de hadde fått.
– Har politifolkene fått beskjed om at de ikke kan gå i uniform?
– Man går ikke i uniform når man demonstrerer.
Hasseldal tar med seg den største bunken underskrifter han noen gang har holdt. Flere enn 7189 underskrifter har han aldri fått overlevert noe sted.
– Får de noe å si da?
– Det skal jeg vurdere når jeg får alle høringsuttalelsene, sier politimester Hasseldal.