Politisinnet

Fornemmelsen av ensomhet er noe man må ta på alvor

Alle føler seg ensomme til tider – noen mer og oftere enn andre. Som politifolk er vi i kontakt med mennesker ulike emosjonelle tilstander, også de som føler seg ensomme. Men hva er egentlig ensomhet? Hva gjør den med oss, og hvorfor er det en negativ klang over det å være ensom?

RYGGDEKNING: Politiansatte føler seg sviktet av arbeidsgiver og samfunnet når det kommer til identitetsskjerming. Bildet er et illustrasjonsfoto.
Publisert

Dette er en faktabasert tekst om en spesifikk problemstilling eller tema.

Ensomhet betegnes gjerne som en ubehagelig følelse vi kjenner på dersom et minimum av vårt behov for sosial kontakt ikke blir dekket. Denne ubehagelige følelsen vil oppstå dersom vi anser at nettverket vårt ikke er bra nok, det være seg både i opplevd kvalitet – altså hva vi synes vi får ut av vårt sosiale nettverk – eller dersom vi synes at vi har for få mennesker vi kan henvende oss til og være sammen med.

Personlig synes jeg dette med opplevd kvalitet på sitt eget nettverk er høyst vesentlig. Man kan oppholde seg i miljøer med massevis av bekjente, og skryte av tusenvis av venner på sosiale medier, men like fullt føle seg ensom.

Samtidig kan man føle seg beriket, heldig og absolutt ikke ensom, til tross for at man kan telle sine nærmeste bare på én hånd.

Kan gi depresjon

Sett med en forskers eller en behandlers øyne er ikke ensomhet noe som «bare» gir en uvelkommen fornemmelse. Det er faktisk slik at ensomhet kan føre til en mengde forskjellige negative helsetilstander og sykdommer. Andre følelser som ofte kommer i kjølvannet av ensomhet, er tristhet, skam, en følelse av mindreverdighet, utenforskap og det å være annerledes eller ikke god nok. Dette er følelser som også er vanlige hos noen som er deprimert. Ensomhet fører ofte til depresjon. Depresjon gjør at man isolerer seg, og slik ruller ballen. 

Statistisk sett viser det seg at 44 prosent av befolkningen i Norge til enhver tid er plaget av ensomhet i større eller mindre grad. 15 prosent oppgir at ensomheten fører til store plager for dem. En av fem oppgir at de ikke har noen å snakke med når de har det tungt. Dette er for høye tall, og vi har alle et ansvar for å snu en slik negativ trend. Det kan være mange grunner til disse målingene, men du som én person i en annens liv kan utgjøre en stor forskjell ved enkle og få grep: Bry deg og vær et medmenneske.

Grunnleggende sosiale

Vi mennesker er grunnleggende sosiale. Sosial kontakt er svært viktig for oss. Det er et behov som opp gjennom tiden har vært viktig for menneskers art i dets overlevelse og utvikling. I likhet med alle våre følelser og emosjoner, er fornemmelsen av ensomhet et viktig signal som vi skal ta på alvor. På samme måte som følelsen av tørst signalerer at det er på tide å drikke, kan ensomhet bety at det er på tide å ta grep for å ikke bli stående helt på utsiden av et nettverk. 

Det er altså både helt normalt og viktig å innimellom kunne føle seg ensom. Den ubehagelige følelsen har en funksjon. Dette fører meg tilbake til et av mine mantraer: Bli kjent med dine følelser og våg å utforske dem. De er der av en grunn, de vil deg godt og de ønsker deg vel, til tross for at noen av dem i utgangspunktet kan oppleves som ubehagelige. 

En (politi)person som er i kontakt med sine egne følelser og som samtidig aktivt søker å forstå seg på dem, er bedre rustet til å forstå seg på andre når de står midt i sine egne følelser.

Powered by Labrador CMS