Politisinnet

Søvn og prestasjon

«Uten mat og drikke, duger helten ikke» hører vi ofte som en påminnelse om hvor viktig inntak av næring er for oss for at vi skal kunne fungere godt i hverdagen. Men også mangel på søvn påvirker kapasiteten negativt.

Bildet er et illustrasjonsfoto.
Publisert

Dette er en faktabasert tekst om en spesifikk problemstilling eller tema.

Hvor viktig er det egentlig å sove og hva er grunnen til at vi blir så trøtte uten søvn? Som politimann med mange års skiftarbeid bak meg, vet i alle fall jeg hvor negativt påvirket jeg blir i perioder der jeg sover dårlig. 

Å få nok søvn av god kvalitet er viktig blant annet for at vi mennesker skal kunne opprettholde konsentrasjonsevnen vår, tåle og håndtere motstand både utenifra og innenifra, samt regulere følelser på en hensiktsmessig måte.

For lite og for dårlig søvn kan danne grunnlag for utvikling av en rekke alvorlige sykdommer og plager.

Flere teorier

Nøyaktig hva som skjer når vi sover som gjør søvn så livsviktig, har ikke forskning klart å avdekke helt enda, men det er fremlagt en rekke teorier: 

Enkelte hevder at søvnens evne til å «slå av» muskulaturen i kroppen gjør at vi restituerer på en helt annen måte enn ved normal hvile. Videre er det antatt at søvn er med på å lagre minner i hjernen og dermed forme selve hukommelsen vår. Dette gjør oss i stand til å hente frem ting vi har erfart ved en senere anledning, slik at vi for eksempel kan unngå farer ved å huske på at en bestemt situasjon, et sted eller en hendelse tidligere har medført negative konsekvenser. 

Søvnens påvirkning på hukommelsen er også årsaken til at mange fagfolk maner om forsiktighet mot å sove for tidlig etter en potensielt traumatisk hendelse. Søvnen kan forårsake at man husker det vonde man har opplevd på en mer billedlig og levende måte enn om man har avledet hjernen med andre ting en periode før man sover. 

En annen teori er at søvnen fungerer som en renovator for hjernen, ved at ulike stadier i søvnen medvirker til å fjerne slaggstoffer som har hopet seg opp i løpet av en dag med mye inntrykk.

Forskjellige behov

Behovet for søvn endrer seg i takt med vår utvikling fra fødselen, og man antar at sju-åtte timer er tilstrekkelig for et voksent menneske. Kvaliteten på disse timene er imidlertid avgjørende for om søvnen får gjort sine underverker. 

Søvnen er ofte et godt måleinstrument på om det er noe som opptar oss av negativ art i vår hverdag. Stress, tankekjør og uro gjør det vanskelig for oss å sovne, i tillegg til at kvaliteten på søvnen gjerne blir dårlig når vi bærer med oss slike utfordringer. Vi ligger og grubler om natten og får utfordringer med å starte søvnen, vi sover lett og våkner ofte om natten, samt tidlig om morgenen uten å klare å sovne igjen. 

I tillegg til de sedvanlige rådene for å legge til rette for god søvn, som fast tidspunkt, mørkt og kjølig soverom, ikke kaffe/alkohol tett opptil leggetid, samt at mosjon er bra også for søvn, så finnes det en del triks man kan teste ut for å bedre innsovningen og selve søvnfasen. 

For å avlede kompaniet som begynner å marsjere oppe i hodet ditt i det du legger det på puten, kan du for eksempel forsøke å telle nedover fra 300 ved å trekke fra tre igjen og igjen: 300, 297, 294, og så videre. Det krever nok hjernekapasitet til at bekymringstankene må vike, i tillegg til at det etter hvert blir ganske kjedelig. Dette er litt som når man sovner foran TV-en eller på kino dersom man ser på noe man synes er kjedelig. 

For å bedre på kvaliteten når du først sover, i tillegg til å lette innsovningen, kan du prøve å skrive ned det du grubler på før leggetid, og legge vekk lappen vel vitende om at du kan ta den frem igjen i morgen og jobbe med utfordringen da. Prøv også å skrive ned noen punkter med ting som gjør deg glad. Dette kan være med på å minne deg på det gode du har i livet, som igjen kan gjøre det enklere å sove. 

Lykke til – og sov godt!

Powered by Labrador CMS